Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišův TikTok: Když si miliardář hraje na obyčejného člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Andrej Babiš, miliardář a bývalý premiér, objevil kouzlo ruční myčky aut aneb když se politika mění v reality show.

Článek

Andrej Babiš, bývalý český premiér a vlastník Agrofertu, nám ukázal, že umí vyvíjet aktivitu nejen na politické scéně, ale také na poli sociálních sítí. V posledních dnech nás bývalý premiér zásobuje vlastní produkcí videí, kde se věnuje nejrůznějším aktivitám. Od krmení lemurů až po jízdu metrem. Nyní však zaujal snímkem, kde si sám myje své luxusní auto. Vše samozřejmě za doprovodu dovedného komentáře a ujišťování, že je „jeden z nás“.

Pokud vám to vlastní zvědavost nedá a rozhodnete se sledovat Babišův TikTokový účet, ocitnete se v rozmanitém světě, kde vám bude nabídnuto vše od tipů na péči o auta až po Babišovy názory na aktuální politickou scénu. Možná jste čekali, že jako bývalý premiér a úspěšný podnikatel, bude mít na starosti něco důležitějšího, než umývat si vlastní auto. Ale Babiš se rozhodl, že právě toto je ta správná cesta, jak se přiblížit k obyčejným lidem.

Je fascinující sledovat Babiše, jak s chutí leští své nablýskané auto, občas se také zastaví, aby zodpověděl nějakou otázku od svých sledujících, nebo prohodil pár slov o vládě. A jako by toho nebylo málo, své sociální sítě využívá samozřejmě ke kritice vlády, kde ovšem chybějí návrhy na řešení ze strany jeho hnutí ANO. To už ovšem zase tak překvapivé není.

Všechno to působí jako velmi pečlivě sestavený obraz člověka, který chce být přístupný lidem. Nezapomeňte však, že zde mluvíme o člověku, který je miliardářem a vlastníkem jedné z největších korporací v zemi.

Ale Babišův obraz „jednoho z nás“ má své trhliny. Jakmile začnete přemýšlet o absurditě celé situace, uvědomíte si, že můžete mít pocit, že jste se stali diváky nové reality show, kde její hlavní hvězda hraje roli „obyčejného člověka“.

A pak tu máme Babišovy pokusy o jakýsi humor. Kdo by nechtěl slyšet o tom, jak mu jedna seniorka chtěla koupit lístek na metro? Anebo o jeho zálibě v autech, která „pérují“, protože ty jsou právě ideální na české silnice? To jsou opravdu ty chvíle, kdy se nemůžete ubránit úsměvu. I když u někoho možná trochu zatrpklému.

No, a tak tu máme jednu z nejabsurdnějších epizod, Babiš, jak si ručně umývá své vlastní auto. Bývalý ministr financí dokonce obdržel několik dobře mířených rad od svých sledujících, jako například, že kartáč je lepší na kola a na kapotu má příště použít aktivní pěnu. Takové rady přijdou samozřejmě vhod, jelikož málokterý miliardář je zvyklý na podobnou „ruční práci“.

Babišův pokus o propojení s „obyčejnými lidmi“ je v některých ohledech směšný, v jiných možná trochu nešťastný. Ale je také ukázkou toho, jak sociální sítě mění politickou komunikaci. I když se tyto pokusy můžou zdát komické, měli bychom si uvědomit, že se jedná o závažný pokus o manipulaci s veřejným míněním.

Závěrem musím ovšem říct, že Babišův TikTokový účet je fascinujícím a zároveň zvláštním pohledem do světa politiky a sociálních sítí. Je to příklad toho, jak politici hledají nové způsoby, jak oslovit nové i stávající voliče, i když je kvůli tomu nutné se promenádovat s kartáčem v ruce.

Ale také nás to nutí přemýšlet o tom, jaké jsou skutečné důvody pro takové jednání a jaké může mít důsledky pro politickou kulturu. Je to vtipné, absurdní, ale občas i trochu děsivé.

Zdroj: Twitter

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz