Hlavní obsah
Názory a úvahy

Běda muži, kterému vládne Pekarová. Proč je úspěšná žena stále kontroverzním tématem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TOP09.cz

Jaký vliv má zažitý konzervatismus a proč se česká společnost tak těžko smiřuje s rovnoprávností pohlaví? Odpovědi hledejme ve zlomových momentech a očekáváních veřejnosti.

Článek

Česká společnost je velmi citlivá na jakákoli genderová témata. Ať už se jedná o práva žen, rovnoprávnost, stále se setkáváme s překážkami a předsudky. Je zarážející, že i v 21. století se nám stále nedaří smířit se s tím, že za úspěchem by měla být vidět hlavně dřina, píle a také schopnosti a že to není jen výsada mužů.

Když se objeví nějaká úspěšná žena, zejména s určitým stupněm moci, působí to na českou veřejnost jako červený hadr na býka. Tato situace nás překvapuje a zaráží, protože naráží na zažité představy o rolích muže a ženy. Často převažuje názor, že žena by se měla především starat o rodinu a manžela, trávit celé dny za žehlícím prknem nebo za plotnou. To je ale velký omyl.

Úspěch není privilegiem pouze mužů. Úspěšní lidé, bez ohledu na pohlaví, musí projít trnitou cestou, věnovat svému cíli obrovské úsilí a stojí za ním hodiny tvrdé práce. Úspěch nikomu nespadne do klína z čistého nebe. Je tedy zarážející, že úspěšné ženy musí čelit ještě více předsudkům a opovržení, když se snaží dosáhnout svých cílů.

Jedním z nejvýraznějších důkazů toho je aktuální průzkum veřejného mínění, který ukázal, že prezident Petr Pavel je na první pozici oblíbenosti u české veřejnosti. Jeho charisma, inteligence a dobře vypadající zevnějšek ho činí takříkajíc „českým Edwardem Lewisem“ z romantického filmu Pretty Woman. Na opačném konci tohoto žebříčku se pak nachází předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Silná a sebevědomá žena, která se na své cestě na politický vrchol musela vyzbrojit hodně ostrými lokty.

Navzdory jejím úspěchům, které ji provází, jí společnost nemůže odpustit její prohlášení o svetrech a šetření energií. Tento zdánlivě nevinný návrh vyvolal vlnu nenávisti. Možná, že tento nešťastný výrok bude provázet Pekarovou až do konce jejího života. Ale vsadím se, že kdyby stejný návrh přednesl Petr Pavel, většina české společnosti by se jen pousmála a po několika měsících by se na to zapomnělo.

To vše je výrazem konzervativního postoje hluboce zakořeněného v české společnosti. Ženy jsou stále často vnímány jako bytosti, které by měly být za plotnou a běhat kolem svého muže a dětí. V dnešní době, kdy se společnost mění a měla by se směřovat k rovnosti a respektu, je tato mentalita omezující a zastaralá.

Je na čase, abychom se jako společnost posunuli vpřed. Ženy mají právo na své vlastní cesty k úspěchu, ať už to znamená kariéru v politice, podnikání, nebo jakékoli jiné oblasti. Je na nás, abychom podporovali a uznávali jejich úsilí a schopnosti. Abychom se přestali soustředit na pohlaví a začali se více soustředit na skutečné kvality a talent každé individuální osoby.

Nechme zažité stereotypy a předsudky za sebou. Přestaňme posuzovat úspěch žen jen podle jejich vzhledu nebo genderové role. Úspěch by měl být měřen na základě práce, odhodlání a schopností, bez ohledu na to, zda jsme muži či ženy.

A až budeme schopni toho dosáhnout, bude to skutečný důkaz toho, že jsme se v České republice skutečně posunuli vpřed.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz