Hlavní obsah
Aktuální dění

Bída veřejných financí. Tady už snad pomůže jedině Kalousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY 2.0)

Ten je znám svou ostrou rétorikou směrem k jakékoli vládě. Byl prvním ministrem financí, který dokázal výrazně konsolidovat veřejné finance. Dokázal by to i dnes?

Článek

Mnozí mu nemůžou přijít na jméno. Považují ho za sprostého zloděje, který hleděl jen na své zájmy. Musím ovšem podotknout, že takto na kteréhokoli ministra financí nahlíží určitá část české veřejnosti, jen se mění podoba podle toho, z jaké partaje daný politik vzešel.

Jestli se něco aktuálnímu kabinetu ovšem nedaří, tak zkonsolidovat veřejné finance. Vláda Petra Fialy se sice chlubí dílčími kroky, které v jakési míře putují do podpory obyvatel, ale zapomíná na jednu podstatnou věc a to je, že pokud navyšuje mandatorní výdaje, musí hledat možnosti, jak zároveň navýšit příjmy do státního rozpočtu. To se ovšem stále nedaří.

Hlavním problémem vlády Petra Fialy je ovšem to, že se bojí výrazněji říznout do veřejných financí. Na jednu stranu nadávají na populistickou vládu Andreje Babiše, aby se na jednu stranu v obměněné verzi chovala víceméně stejně.

Viditelné to bylo například při zveřejnění návrhu na změnu DPH. Místo toho, aby vládní představitelé zdůvodnili své návrhy a trvali na tom, že jsou nutné, po značné kritice lidí i médií raději zařadili zpátečku a dnes jakoby tento návrh vlastně ani neexistoval.

V roce 2011 například byla ve hře jednotná sazba DPH ve výši 19 %. Tento návrh nakonec neprošel, když podle tehdejší koaliční smlouvy byly zavedeny dvě sazby základní 20 % a snížená se zvýšila z původních 10 % na 14 %. I díky tomu se dařilo držet schodek státního rozpočtu v rozumné hladině bez výraznějších výkyvů.

Nelze vládě upřít dílčí úspěchy jako zastropování cen energií nebo snížení červnové valorizace důchodů, ale vzhledem k tomu, v jakém stavu se státní kasa nachází, je to skutečně málo.

A nejvíce na to upozorňuje právě Miroslav Kalousek, který je v tomto směru aktivní hlavně na Twitteru a předkládá mnohé názory a rady. Některé jsou velmi rozumné a věřím, že by vedly ke kýženému cíli, jakým je ozdravení státní kasy.

Jakožto pravicový volič jsem z nastaveného směru tak nějak rozčarován. Věřil jsem, že vládní koalice se bude skutečně chtít zabývat hlavně konsolidací veřejných peněz, ale zatím to vypadá, že spíše nasedla do rozjetého vlaku, který už dávno přišel o záchrannou brzdu.

A přitom by stačilo poslouchat rady odborníků z NERVU nebo se nebát si říct o radu někomu zkušenému, což v tomto případě může být klidně bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Zdroj: e15.cz, Twitter

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz