Hlavní obsah
Aktuální dění

Boj s infekcemi v troskách: Když výmluvy přebíjejí odpovědnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Jedno z nejaktuálnějších témat v oblasti zdravotnictví, nedostatek léků v lékárnách. Není to však jen tak obyčejný nedostatek, na vině jsou totiž výmluvy a výmluvy a výmluvy.

Článek

Jistě vás zajímá, co na to říká pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. No, jak se asi dá čekat, vina leží všude jinde, jen ne u něj samotného. Není to přece jeho chyba, že výrobci mají na některé léky monopol, že počasí není příznivé a infekty se šíří jako kobylky.

Ale ne, nebuďme tak nevděční. Pan ministr Válek nám i přesto všechno přeje slunce v duši. A co víc si přát, že? Protože když se koukáte na ty prázdné police v lékárnách, tak jistě vám v duši slunce rozhodně svítí. A pokud ne, tak to je asi vaše chyba. Možná byste si měli najít nějakou jinou nemoc, kterou můžete léčit meditací nebo masážemi.

Všichni víme, že když máme problém, tak to nejlepší, co můžeme udělat, je obviňovat někoho jiného. V tomhle ohledu se pan ministr Válek určitě neztrácí. Vina je u výrobců, u lékárníků, u počasí, u veřejnosti, u opozice… prostě u všech, kdo nemají žádnou možnost se bránit.

A jak bychom mohli po panu ministru něco takového chtít? On není kouzelník, aby dokázal zázraky a zajistil, že v lékárnách budou všechny léky, které potřebujeme. To by snad měl být úkol pro Harryho Pottera, ne?

Ale když už jsme u toho počasí, tak se na chvíli zamysleme. Podle pana ministra je teplo to nejlepší, co se může stát, protože šíření infektů je při teple mnohem nižší. Takže bychom měli být vděční, že nám přestává pršet a foukat vítr, protože to znamená, že se infekty nešíří tak rychle.

Měli bychom si tedy přát, aby bylo pořád hlavně teplo, protože to je pro naše zdraví nejlepší. Pan ministr by možná mohl navrhnout nějaký zákon, který by zakazoval deštivé dny a denní teploty pod 15 stupňů. A kdyby se někdo chtěl vzepřít, mohl by mu poslat vytýkací dopis s tím, že ohrožuje zdraví národa.

Vraťme se však zpět k tématu nedostatku léků. Je to samozřejmě velký problém, který se týká nás všech. Když se nemůžeme dostat k důležitým lékům, může to mít fatální následky. Ale co dělá pan ministr? Namísto toho, aby se snažil najít řešení a pomoci lidem, obviňuje ostatní. Snaží se snad jen odvrátit pozornost od své vlastní neschopnosti?

A co s těmi monopolními výrobci? Je pravda, že někteří z nich mají na některé léky monopol a jsou schopni si říct o jakoukoliv cenu. To je samozřejmě nepříjemné, ale není to něco nového. Je to problém, se kterým se setkávají i jiné země. Tak proč pan ministr Válek neudělá něco pro to, aby se těmto výrobcům postavil? Možná by mohl přemýšlet o tom, jak zlepšit konkurenci na trhu s léky. Nebo by mohl podporovat výzkum a vývoj nových léků, které by mohly být levnější a dostupnější pro všechny.

Ale to by asi bylo příliš složité. Je snazší obviňovat ostatní a hledat výmluvy. Jediné, co nám pan ministr nabízí, je slunce v duši. Tak snad nám to slunce zahřeje alespoň naše duše, když už se nám nedostává potřebných léků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz