Hlavní obsah
Aktuální dění

Británii zasáhnu za méně jak minutu, pohrozil Putin britskému premiérovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 4.0)

Vladimir Putin

Bývalý britský premiér mluvil s Putinem v předvečer zahájení invaze. Ruský prezident vyslal k Británii varování, že je schopen ostrovy zasáhnout za méně než jednu minutu.

Článek

Boris Johnson se snažil odvrátit plánovanou invazi ruských sil na Ukrajinu a v telefonickém rozhovoru ruského prezidenta varoval, že válka bude totální katastrofou pro celou Evropu.

Upozornil ho na skutečnosti, že invaze povede pouze k uvalení sankcí na jeho zemi, zvýšení vojenské pohotovosti jednotek NATO na východní hranici a vetší izolaci Ruska.

Zároveň mu přislíbil, že Ukrajina se v nejbližší době členem severoatlantické aliance určitě nestane.

„V jednu chvíli mi vyhrožoval: Borisi, nechci ti ublížit, ale s raketou to bude trvat jen minutu,“ řekl Johnson pro BBC.

Podle BBC nelze jasně určit, jak vážná byla hrozba ze strany ruského prezidenta ohledně teoretického útoku na Velkou Británii.

Každopádně musel slova ruského prezidenta brát vážně i s ohledem na události v Salisbury, kde byli v roce 2018 otráveni Novičokem Sergej Skripala a jeho dcera Julija. Ti byli nalezeni v bezvědomí 4. března na veřejné lavičce.

Johnson o svém rozhovoru s Putinem mluvil také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym v den invaze. Ten britského premiéra informoval o tom, že ruské síly útočí úplně na vše a neomezují se pouze na vojenské cíle.

Ukrajinskému prezidentovi byla zároveň nabídnuta pomoc s evakuací jeho osoby na bezpečné místo. Zelensky nabídku odmítl s tím, že chce zůstat na místě a být oporou pro ukrajinský lid.

Boris Johnson navštívil Ukrajinu letos 22. ledna. Osobně si prohlédl Buchu a Borodyanku.

Zdroj: BBC

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz