Hlavní obsah
Názory a úvahy

Cena cesty premiéra Fialy do USA? K nezaplacení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády ČR

Věřím tomu, že v brzké době se objeví vyčíslení toho, kolik nás stál výlet premiéra Fialy do Spojených států. Avšak není vhodné vnímat tuto událost pouze jako obyčejný výlet.

Článek

Pokud lze vládu Petra Fialy za něco skutečně pochválit, tak je to zahraniční politika. Za pomyslný vrchol můžeme považovat aktuální cestu premiéra do USA a hlavně bilaterální jednání v Bílém domě. Je to jasná ukázka toho, kam jako Česká republika chceme patřit a je dobře, že jsme konečně dokázali změnit kurz, který byl dlouhou dobu nastaven východním směrem.

Jenže v našich končinách se vyskytují také ti, kdož budou onu premiérovu cestu zlehčovat a hledat cokoli, co by tento důležitý krok naší zahraniční politiky pošpinilo. Je až s podivem, že se dosud neobjevilo žádné zhodnocení finančního dopadu této cesty na daňové poplatníky

Ta cena je však nevyčíslitelná. Ne však v tom smyslu, že by byla tak drahá, ale spíše v tom, jak na nás bude pohlížet svět a zda nás konečně svět, potažmo Spojené státy, začnou brát za plnohodnotného partnera. Tento krok má význam i pro budoucí ekonomickou spolupráci, neboť může vést k posílení obchodních vazeb mezi českými a americkými firmami v různých odvětvích.

Věřím, že právě v tomto ohledu se povede dotáhnout důležité kroky ke zdárnému konci. Pamatuji si na dobu, kdy bývalý prezident Miloš Zeman hovořil o obchodních dohodách s Čínou v hodnotě miliard korun, avšak nakonec zůstalo jen u slov. Tímto směrem už však, díky bohu, vítr nefouká.

Zatím se k znevážení této důležité cesty zmohla pouze opozice. U ní mi to však přijde, že je jednoduše třeba znevážit cokoli, co tato vláda udělá bez ohledu na to, zda je to ku prospěchu země, nebo není. Když v roce 2019 navštívil Bílý dům Andrej Babiš, nebylo slyšet žádné zlehčování, naopak tehdejší opozice vnímala návštěvu premiéra u amerického prezidenta jako klíčový moment v naší zahraniční politice.

Doufám, že úspěchy v zahraniční politice poskytnou kabinetu Petra Fialy dostatek inspirace k vylepšení situace i v té domácí. V té to totiž ještě povážlivě skřípe.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz