Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ceny energií a pohonných hmot klesají. Jen ty potraviny stále vzdorují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (Licence zakoupena)

A podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly za to mohou hlavně výrobci potravin, kteří se s chutí vezou na inflační vlně a snaží se vydělat co nejvíce. Samozřejmě, kdo by nechtěl?

Článek

Cena většiny komodit klesá, ale v obchodech to jaksi není vidět. Odbory volají po zásahu státu, ale ekonomové se bouří a tvrdí, že stát má do tržního hospodářství zasahovat co nejméně. Chápeme je, ale zkuste to vysvětlit rodinám, které váhají mezi dvěma kily brambor a jedním kilogramem luxusu.

V Maďarsku už sáhli po regulaci cen u základních komodit. A jak to dopadlo? Agropodnikatelé zdražili skokově všechny ostatní potraviny a meziroční zdražení potravin vzrostlo o 47 procent. Takže to asi není ta správná cesta.

Odbory samozřejmě rády mluví do všeho, jen ne do toho, do čeho by měly. Ještě že vláda je vůči těmto jistě dobře míněným radám hluchá, jinak by už dnes po vzoru Maďarska nebyl na čerpacích stanicích ani benzín a v obchodech by papriky nestály stovku, ale rovnou dvě.

Podle Mariana Jurečky by se klesající ceny zemědělských komodit a nákladů na energie měly projevit poklesem cen v následujících měsících. Proč se to neděje už nyní, to je jemu samotnému záhadou. No, v Česku už jsme si zvykli, že všechno jaksi trvá déle, než je obvyklé.

Zajímavostí je, že nejvíce podražily tuzemské výrobky. Máme si snad myslet, že čeští zemědělci, kteří hojně využívají i státní dotace, jen využívají situace a snaží se si nehorázně namastit kapsu?

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže už začal šetřit ceny tří základních potravin. Cílem je zjistit tvrdá data o cenách od farmáře až po finální cenovku v obchodě.

A co na to opoziční hnutí ANO? No, ono se to těžko vyjadřuje, když největším agrobaronem v Česku je sám šéf hnutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz