Hlavní obsah
Cestování

Česká bída v praxi. Chorvatsko opět čeká masivní nával českých turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Češi jsou známí svou schopností stěžovat si. Jakékoli příležitosti se chopí s radostí, ať už jde o počasí, politiku nebo ekonomiku.

Článek

A další věc, na kterou si Češi rádi stěžují, jsou náklady na letní dovolenou. Speciálně pak na dovolenou v Chorvatsku, našem oblíbeném letním útočišti, kterému říkáme tak něžně „české moře“. I přesto si velká část českých turistů dovolenou v Chorvatsku ani letos neodpustí.

Jak je to možné, ptáte se? Vždyť přece platí, že čím větší je bída, tím méně si můžeme dovolit, nebo ne?

Je to vlastně hodně paradoxní. Na jedné straně naříkáme na rostoucí ceny a životní náklady, na druhé straně si neodpustíme letní dovolenou u moře. Zdá se, že tady něco nesedí. Nebo možná naše pojetí „bídy“ prošlo jistou transformací. Je možné, že se naše očekávání a nároky zvedly tak vysoko, že nyní považujeme za „bídu“ to, že si nemůžeme dovolit luxusní dovolenou na Seychelách?

Můžeme se zeptat třeba Miroslava Kalouska. Ten je známý svým ostrým jazykem a nempromisním přístupem k realitě. Co by asi řekl na naše „bídné“ stavy? Pravděpodobně by se jen ušklíbl a řekl něco ve smyslu: „Přestaňte si stěžovat, Češi, a raději si užijte svou dovolenou!“

Ale je to skutečně tak jednoduché? Je opravdu naše „bída“ jen produktem přehnaných očekávání? Nebo jsme se možná opravdu vrátili do dob, kdy jsme měli právě jen na tu dovolenou v Chorvatsku, podobně jako za socialismu, kdy jsme jezdili do Jugoslávie? A kdyby v Česku nebyla tak hrozná bída, opravdu bychom mířili třeba na Seychely?

Jak to tedy s naší „bídou“ doopravdy je?

Zřejmě záleží na tom, z jakého úhlu se na to díváme. Možná bychom měli být vděčni za to, že si můžeme dovolit letní dovolenou u moře, ať už je to v Chorvatsku, nebo jinde. Anebo se můžeme dívat na věci pesimisticky a soudit, že jsme v bídě, protože nám zdražilo pivo a nemůžeme si dovolit letenku na Seychely.

Takže, milí Češi, jak je to s tou naší bídou? Jedeme do Chorvatska, protože je to maximum, co si můžeme dovolit, nebo je to jen nostalgický zvyk, který jsme si přenesli z dob socialismu? Nebo jsme prostě stále jen zvyklí stěžovat si na cokoli, ať už je to pravda, nebo ne?

Na tyto otázky si musíte odpovědět sami. Ale jedno je jisté, ať už je náš pohled na věci jakýkoli, stěžování si na něco je něco, co zřejmě nikdy nevyjde z módy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz