Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česká televize opět ukázala, kde je hokej doma

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká televize se souhlasem

Některé hlasy tvrdí, že vrcholné sportovní akce na veřejnoprávní televizi nepatří. Možná, že má i pravdu. Ovšem v případě České televize to tak úplně neplatí.

Článek

Když se v Česku řekne hokej v televizi, každému se zákonitě vybaví přenosy veřejnoprávní České televize a nezapomenutelný komentář Roberta Záruby, který nejen že dokáže samotný hokejový přenos posunout na nezapomenutelný zážitek, ale dokáže jej obohatit mnoha dalšími zajímavostmi.

Sportovní přenosy jsou neoddělitelnou součástí veřejnoprávní televize téměř od svého prvopočátku. Začalo to vcelku nevinně, když si za zkušební přímý přenos vybralo tehdejší vedení Československého rozhlasu zápas mezi týmem Prahy a švédským IF Leksand. Jenže tato událost měla tak pozitivní ohlas, že když zařadila televize o deset dní později do svého vysílání přenos mezistátního utkání Československa s Kanadou, v Praze a okolí byly okamžitě vyprodány všechny dostupné televizory.

I díky tomuto nečekanému úspěchu se sportovní přenosy na České televizi, a obzvlášť ty hokejové, těší dlouhodobé oblibě.

Je pravda, že od dob prvního přímého přenosu se toho mnohé změnilo a nabídka přímých přenosů různých sportovních událostí je skutečně velmi pestrá a vybere si z ní jistě každý. Ovšem pokud jde o světový šampionát v ledním hokeji, ten si já osobně na jiném programu než na České televizi, jednoduše představit neumím.

Kvalitní komentátoři, hokejové osobnosti v rolích spolukomentátorů a zajímaví hosté ve studiu, to je to, co těmto přenosům dodává skutečný punc výjimečnosti. Nemůžu tvrdit, že komerční televize nedisponují kvalitními komentátory nebo nezajímavými hosty, ale do kvalit veřejnoprávní televize to má pořád daleko. Ty roky zkušeností jsou jednoduše znát.

Že se i komerční televize dokáže přiblížit těmto kvalitám, můžeme vidět třeba v případě přenosů hokejové Extraligy. Ačkoli i v tomto případě, pokud je na výběr, raději volím utkání, které vysílá ČT Sport než placená O2 TV Sport.

Je ovšem potřeba brát v potaz, že světový šampionát je svatý grál mezi hokejovými přenosy a případné přenesení televizních práv ke komerčnímu subjektu může zcela zkazit zážitek z této výjimečné akce. Velmi dobře jsme se o tom přesvědčili v roce 2000, kdy práva na vysílání zápasů ze světového šampionátu získala komerční TV Nova.

Ta po velmi ostré kritice raději přepustila místo opět České televizi a vlastně do dnešního dne se nezbavila nelichotivé nálepky, že neumí „dělat hokej“. Nezapomenutelným se stal hlavně styl komentování Václava Tittelbacha a Václava Poulíčka. Bohužel, v tomto případě však nelichotivým.

I během letošního šampionátu Česká televize ukázala, že jestli je někde hokej doma, tak je to právě zde. Robert Záruba opět dokázal, že má dar na vytipování vhodných spolukomentátorů, protož je jasné, že každý špičkový hokejista tuto práci dělat nemůže, ale v případě angažování Pavla Francouze, a hlavně Jakuba Voráčka, to byla skutečná trefa do černého.

Za sebe musím říct, že pokud se opět vyrojí hlasy, že vrcholné sportovní akce nemají na veřejnoprávní televizi co dělat, tak za sebe prosím, neudělejme stejnou chybu jako před téměř čtvrt stoletím. Jestli je hokej někde doma, tak jedině na České televizi.

Pomocné zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz