Hlavní obsah
Aktuální dění

Česko, země seniorům zaslíbená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Důchody dominují debatě v české politice i ve veřejném prostoru. Avšak zdá se, že obsah těchto debat často přehlušuje potřebu nalezení skutečných řešení.

Článek

Důchodová politika a Česká republika. Dva pojmy, které se v poslední době stále častěji objevují v jedné větě. Česko, země důchodcům zaslíbená. Tak by se dal charakterizovat dnešní stav debat v Poslanecké sněmovně, která připomíná méně politickou arénu a více bojiště jistých soukromých zájmů.

Důchody jsou téma, které by nemělo mít zvláštní místo ve veřejném prostoru. Je to dílek do složitější skládačky, který je součástí širšího komplexu. Ovšem zvláštní je způsob, jakým se náš politický systém a jeho aktéři, hlavně z opozice, tímto tématem jsou ochotní zabývat.

Schválení změny valorizace penzí, návrh, který by měl projít díky nadpoloviční většině vlády, je tímto systémem neskutečně protahován. Ze strany opozice jde o úplně zbytečné a zjevně politické divadlo, kteří si tímto zvláštním způsobem hrají na „hlas lidu“ a chystají si půdu pro příští volby.

Je jasné, že jednotlivé politické strany mají své vlastní agendy, sledují své vlastní zájmy. Ale vždy mě zaráží, když vidím, jak snadno je tento prostor zneužíván.

Opozice z řad SPD a ANO se zabývá tím, jak blokovat práci sněmovny na jedné jediné otázce, a to za jakoukoliv cenu. Výsledek? Návrhy na změnu valorizace důchodů jsou jen uměle posouvány, ačkoli je všem jasné, že díky nadpoloviční vládní většině tento návrh sněmovnou dříve nebo později stejně projde.

Je tak blokováno přijetí dalších nezbytných zákonů, které jsou zadržovány v legislativních procesech, když je sněmovna zahlcena debatou o důchodech. A jak víme, během prázdnin sněmovna pracuje jen na půl plynu, což vede k dalšímu zpoždění přijetí těchto zákonů.

Moje myšlenka je následující: Vážená opozice, využívejte svá práva na obstrukce, ale prosím, nepoužívejte je jako zástěrku pro vaše politické hry. Obstrukce je nástroj demokracie, který má své místo v politickém systému, ale zneužití tohoto nástroje ke zviditelňování sebe sama je nepřijatelné a kontraproduktivní.

Ale co ještě mě nadzvedává ze židle více, je absence alternativních návrhů od těch, kdo se tak vehementně snaží zablokovat vládní návrh. Je to jednoduché. Pokud nemáte lepší řešení, pak byste měli přestat blokovat pokusy o nalezení i sebeblbějšího řešení. Ono někdy je totiž lepší blbé řešení než žádné.

Při pohledu na stárnutí populace a rostoucí počet důchodců musí být všem jasné, že potřebujeme více než jen debatu o valorizaci důchodů. Potřebujeme skutečnou důchodovou reformu.

Rostoucí počet důchodců může vytvořit značnou nerovnováhu mezi příjmy a výdaji státu, což je další problém, který potřebujeme začít řešit. Otázka zní, kdo bude na důchody vydělávat, když bude více důchodců než pracujících?

Je snadné hovořit o tom, jak jsou na tom důchodci špatně, nebo obviňovat vládu z okrádání seniorů. Ale skutečnost je taková, že pokud někdo do systému odváděl minimum, nemůže očekávat, že v penzi bude dostávat zlatá vejce. Vláda není vydavatelem zázraků, ale zákonů.

Věřím, že nejsem jediný, komu se zdá, že téma týkající se života důchodců se stalo jakýmsi evergreenem veřejného i politického života. Poslední půlrok to totiž vypadá, že se v Česku neřeší nic jiného než důchody.

Co je tedy řešením? Jaký by měl být náš další krok? To je otázka, kterou si musíme položit. Je na nás, abychom se posunuli od této neustále se opakující debaty a začali řešit i jiné problémy. Jinak se ze země důchodcům zaslíbená změníme na zemi zatracenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz