Hlavní obsah
Názory a úvahy

Český Pepík v boji za kvalitu tuzemských potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Kdo by to byl čekal, že jedna informace o obilí spustí takovou vlnu paniky, která bude mít za následek mobilizaci českých Pepíků.

Článek

To, že se do Česka dováží potraviny ze všech koutů světa, by snad ani nevadilo. Problémem posledních dní je ovšem vypuštěná informace, že si Ukrajina dovolila ohrozit české agrobarony dodávkami obilí. Jako by nestačilo, že její obyvatelstvo bere našim lidem práci, anebo tu žije ze sociálních dávek.

Různé komodity jsou k nám z Ukrajiny dováženy dlouhodobě, aniž by se nad tím někdo pohoršoval. Namátkou lze jmenovat mražené borůvky a maliny, drůbeží maso, včelí med a olej.

Do jisté doby se tak určitá část společnosti, můžeme jim říkat čeští Pepíci, spokojila s občasným výkřikem, že je narušována potravinová soběstačnost. Mnohdy si pokládali otázku, proč jsou do země dováženy potraviny, které jsme si dříve sami dokázali vypěstovat. Ovšem, jak už to tak bývá, i ten náš Pepík se ve výsledku řídí cenou, a pokud před něj položíte dva stejné produkty, ale s rozdílnou cenovkou, sáhne po té levnější variantě.

Právě pohled na cenovku na regále obchodu většinou ukončí tento vlastenecký boj. Sláva marketům, čest českému hospodářství.

Je ovšem s podivem, s jakou vervou se čeští Pepíci nyní perou za zákaz dovozu ukrajinských potravin. Při tom k tomu stačila jen lehká zmínka v médiích, že Polsko zakazuje dovoz této komodity. Polská vláda ovšem reagovala pouze na protesty svých farmářů. Česká strana se k ničemu podobnému nechystá, není k tomu jediný důvod.

Jenže situaci českým Pepíkům ztěžuje fakt, že cokoli ukrajinského na ně působí jako červený hadr na rozzuřeného býka. Jsme tak svědky pozoruhodného jevu, kdy se každým dnem rozšiřuje seznam potravin, které na obalu mají uvedenou informaci, že jsou vyrobeny na Ukrajině.

Po obilí tu tak máme fotky různých olejů a drůbežího masa. Dokonce jsem narazil na upozornění, že ukrajinský produkt lze poznat už podle čárového kódu, kterým začíná číslovkami 482. Nebo 420. Dokonce jsem zahlédl i číslovku 474. No Pepík aby se v tom vyznal.

A tak světlo světa spatřil nový národní sport. Čeští Pepíci, kterým zdárně sekundují české Mařeny, se navzájem předhánějí v tom, kdo přijde s novým šokujícím odhalením.

Hromadný bojkot těchto potravin by ovšem mohl mít i příznivý dopad na kvalitu stravování našich spoluobčanů. Jen se bojím, co teď vlastně budou Pepíci jíst?

Oblíbený řízek z polského čuníka, nebo kuřízek z kuřete krmeného na Ukrajině kontaminovaným obilím? Vždyť ho nemáme vlastně ani v čem obalit. A jako vrchol toho všeho smažit v oleji vyrobeným na Ukrajině. Jako by těch životních útrap nebylo málo.

I kdyby se čeští Pepíci přeci jen přes toto všechno přenesli, přišla rána z milosti, když se na internet dostala doslova šokující zpráva, že oblíbený Braník se vyrábí z ukrajinské pšenice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz