Hlavní obsah
Aktuální dění

Na důchody nemáme, tak si koupíme ČEZ. Zvláštní priority vlády Petra Fialy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Proč chce vláda kupovat ČEZ na úkor zvýšení důchodů? Přitom je tato varianta méně smysluplná, než se může na první pohled zdát.

Článek

Je podivuhodné, jak politici dokážou překrucovat prioritní otázky ve veřejné politice a svými akrobatickými obraty nás účinně odvádět od skutečných problémů. Napadlo vás někdy, proč se snižuje valorizace důchodů, ale peníze na odkup společnosti ČEZ najednou jsou?

Kupodivu, při zvyšování důchodů vláda klepe na náš rozpočet jako na prázdný sud, ale při nákupu energetického gigantu se zázračně objeví miliardy.

A představte si, že těch miliard má být na odkup ČEZu ne zrovna málo. Dvě stě, říká Jaroslav Míl, bývalý generální ředitel společnosti. No, nevím jak vy, ale já si takovou sumu peněz dovedu představit jen velmi těžko. A jestliže vláda ty peníze má, tak nechápu, proč se vytváří nedostatečné ozdravné balíčky, které mají šanci uzdravit naši ekonomiku asi tak, jako domácí léčitelství léčí zlomené nohy.

Důchody by se mohly zvednout, naši senioři by si mohli dopřát něco víc než jen základní potřeby, ale místo toho vláda dává přednost šampionátu ve zbytečnostech a rozhodla se odkoupit ČEZ. Ano, chápu, jaderná energetika je důležitá, ale koupit celou společnost za tak astronomickou částku je podle mého názoru jako koupit celý si celou pekárnu, když chcete jen bochník chleba.

A co teprve argument, že zestátnění by mohlo vést ke snížení cen energií?

A to ani nemluvím o tom, že se naše vláda chce řídit francouzským přístupem. Máme se podle něj vydat cestou zestátnění elektráren, jako to dělá Francie. Ano, protože všechno, co dělá Francie, je určitě správně. Proč bychom se vlastně měli řídit vlastními potřebami a zájmy, když se můžeme jednoduše podívat, co dělá někdo jiný, a zkopírovat to.

Nemám nic proti tomu, že stát chce získat větší kontrolu nad energetickou infrastrukturou. Ale proč to dělat tak, že si koupíme celý ČEZ?

Myslím si, že je na čase se zeptat: Na co chceme naše peníze vynakládat? Chceme více peněz pro naše seniory a rodiny s dětmi, nebo chceme, aby stát zbytečně vynakládal prostředky na nákupy energetické společnosti nebo elektráren?

Při čtení těchto zpráv se mi chce smát. Ne, vážně, je to k smíchu? Na důchody sice nemáme, ale ČEZ si koupit můžeme. Možná bychom měli přemýšlet o tom, co je skutečně důležité. Neboť pokud budeme pokračovat touto cestou, možná brzy zjistíme, že jsme koupili všechny energetické společnosti v zemi, ale nemáme na to, abychom zaplatili důchody.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz