Hlavní obsah
Rodina a děti

Co tatínek umí a maminka ne – a co děti nutně potřebují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Otcové na dětských hřištích objevují svůj jedinečný rodičovský přínos, ale zároveň svádějí boj s vlastní identitou.

Článek

Není neobvyklé zahlédnout na městských hřištích novopečené tatínky v „mládežnickém“ oblečení, jako jsou trička a kšiltovky. Tyto symboly krize identity se však objevují pouze o víkendech a svátcích, když se otcové snaží více angažovat ve výchově svých dětí.

Podle profesorky psychologie Lieselotte Ahnert, autorky knihy „Je to všechno o otcích“, je výzkum otcovství stále v plenkách. Moderní tatínkové čelí stresu z dvojí zátěže a nejasně definované role v rodině. A právě tato nejistota vede u aktivních otců ke zdravotním problémům, jako jsou bolesti hlavy, vyčerpání a problémy se spánkem.

Jedním z problémů, se kterými se aktivní otcové potýkají, je tzv. „gatekeeping“ (Teorie, kdy si jeden rodič je jistý, že jeho cesta je ta jediná „správná“, což vede k tomu, že druhý rodič je vyřazen z procesu rozhodování), kdy matky nechtějí sdílet tradičně přisuzované úkoly a omezují tak otcovu angažovanost v péči o děti. Ahnert zdůrazňuje, že otcovská role by neměla být kopírováním mateřské role, ale spíše jejím doplněním.

Otcové přinášejí do výchovy svých dětí svůj vlastní unikátní přístup. Například prostřednictvím tělesných her pomáhají dětem zvládat strach a úzkost. Děti, které se perou a dovádějí se svými otci, se stávají společensky zdatnějšími a oblíbenějšími ve škole.

Ti také pomáhají svým dětem lépe se vyrovnávat se záchvaty vzteku tím, že jim nabízí řešení a nové interpretace situace. Bezpečně připoutané děti mají větší chuť učit se a cítí se schopné zvládnout i ty nejtěžší výzvy.

Moderní otcové tedy nesmí být považováni za nedostatečnou variantu ženské péče, ale za důležité partnery v péči a výchově dětí. Ačkoliv mohou občas působit jako „teenageři“ ve svém oblečení, mají všechny důvody hrdě plnit svou roli otce a radovat se ze společných okamžiků se svými dětmi.

Rovnost a spolupráce mezi matkami a otci ve výchově dětí je klíčem k harmonickému fungování rodiny. Vzájemná podpora a respektování rozdílných přístupů a kompetencí obou rodičů pomáhá dětem lépe se vyrovnat s nástrahami dospívání.

Ačkoli moderní tatínkové stále hledají svou roli v rodině, je důležité, aby se cítili uznáni a oceněni za své úsilí. Je třeba si uvědomit, že péče a výchova dětí je týmová práce, která vyžaduje aktivní účast a angažovanost obou rodičů.

V konečném důsledku nezáleží na tom, zda otec nosí tričko se Supermanem, nebo elegantní košili. Důležité je, že se angažuje ve výchově svých dětí, předává jim životní hodnoty a dovednosti a pomáhá jim stát se silnými, šťastnými a úspěšnými jedinci.

Takže, milí otcové, zanechte své obavy o krizi identity ve skříni a přidejte se k maminkám na hřiště. Vaše děti si zaslouží a potřebují vaši lásku, podporu a jedinečný rodičovský přístup.

A kdo ví, třeba vás jednoho dne vaše dítě pochválí za to, jak jste byl skvělým otcem.

Zdroj: Podcast z knihy Lieselotte Ahnert - Auf die Väter kommt es an

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz