Hlavní obsah
Názory a úvahy

Definice fašistické SPD: Proti všemu, proti všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: neznámý, licence Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Je hnutí SPD na svém pomyslném vrcholu? Vypadá to tak. Rozhodnutí soudu může mít na životnost této strany totiž obrovský vliv.

Článek

Ona každá politická strana má jakýsi styl komunikace. Ideální je takový, aby byl lehce zapamatovatelný. Chápejte, když jdete k té urně a vyndáte hromadu volebních lístečků, potřebujete se soustředit čistě na název té politické strany, kterou chcete volit. Zde tak platí rčení, že v jednoduchosti je krása.

Říkám si, jestli by se to nedalo ulehčit navíc tím, že by se na každý volební lístek přidávala fotografie předsedy onoho hnutí nebo politické strany. No nebyla by ta volba potom pro někoho o dost jednodušší?

Je sice pravda, že když si vyndáte volební lístek strany SPD, musí se vám zákonitě vybavit rétorika Tomia Okamury. Styl má nezaměnitelný a jeho obličej si musí zákonitě vybavit každý, pokud tedy nežije někde v podzemí nebo daleko od civilizovaného světa. Což už dneska moc dobře nejde.

Politický směr tohoto hnutí je také všem jasný. Jednoduše, jsou vlastně proti všemu a proti všem. Pokud mi nevěříte, není nic lehčího než si pustit YouTube nebo zabrousit na sociální sítě a vyhledat si jednotlivá vyjádření pana Okamury. Jen čekám na zveřejněný projev, kdy předseda hnutí popře svou vlastní existenci, za což by jistě sklidil potlesk na otevřené scéně.

No, jen si to představte. Já tedy mám vcelku bujnou fantazii, a tak se v takových myšlenkách potuluji docela často. Vypadají třeba takto:

„SPD zásadně odmítá tvrzení, že by na světě existovala osoba se jménem Tomio Okamura. Jsme totiž zásadně proti všemu. I proti tomu, aby se země otáčela kolem Slunce. To je nehorázné!“

Do toho všeho navíc přišlo rozhodnutí soudu. Ten pravomocně rozhodl o tom, že se jedná o fašistické hnutí. Je až s podivem, že samotný předseda hnutí SPD tento rozsudek nijak nerozporoval. Vysvětluji si to tak, že to není téma, ve kterým by na sebe chtěl poutat příliš velkou pozornost. To samozřejmě chápu. Asi nikdo si nepřeje být veřejně označen za fašistu.

Jen tedy nevím, zda bych měl po takovém verdiktu ještě koule na to, abych veřejně někde vystupoval a něco hlásal.

Nepochybuji o tom, že i přes to všechno má pan Okamura absolutní stranickou podporu. Ono to přeci jen není taková legrace postavit se svému vůdci.

A životnost samotného hnutí? Těžko odhadnout. Své tvrdé jádro fanoušků tíhnoucích k fašismu asi neztratí, ale bude záležet hlavně na Andreji Babišovi, jestli rozhodnutí soudu dokáže dostatečně zúročit. Pak je pravděpodobné, že by mohl z tábora SPD přetáhnout velkou část voličů na svou stranu.

Ta část společnosti, tíhnoucí k populistickým slibům, to každopádně bude mít v nadcházejícím období hodně těžké.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz