Hlavní obsah
Názory a úvahy

Deklarace Československa je spíše deklarací zmatku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Getty Images (licence zakoupena)

Zmatený svět dezinformací může být i tragikomický. Příběh turistky snažící se pochopit pravidla a práva působí jako směs kouzelnických formulí a právních předpisů.

Článek

Kdekdo by si mohl všimnout, že něco není v pořádku s lidmi, kteří se účastnili nedávného soudu s dezinformátorkou Janou Peterkovou. Video, které koluje na Twitteru, nám nabídlo unikátní pohled do myšlení jedné ze zúčastněných. Ženy, jejíž zájem o právní záležitosti je, jak se zdá, stejně rozmělněný jako moučník v lidové jídelně.

Slovní spojení „jménem zákona“ považuje za jakousi mantru pánů policistů. To prohlásila v přiloženém videu, očividně zmatená tím, že policie má nějaký druh oprávnění toto vyslovit. Zarážející pro ni je i to, že jsou si v tomto případě policisté jistí, že se jedná o protiprávní jednání, pokud ona sama o tom není přesvědčená? Samozřejmě, její teze, že takové policejní prohlášení jsou jen kouzelné formule z Harryho Pottera, by byla fascinující, pokud by to nebylo tak tragikomické.

Policie má k dispozici několik nástrojů pro zjednání veřejného pořádku, včetně práva požadovat vysvětlení, požadovat prokázání totožnosti, předvést osobu k podání vysvětlení a odebrat také zbraň. Ale pro naši neúnavnou poutnici zřejmě tyto fakta vypadají jako variace na temný kouzelnický trik.

Podle jejích domněnek by policisté, kdyby dostali rozkaz, bez váhání zahájili střelbu do přítomného davu. To je zvláštní představa, zvláště vzhledem k tomu, že ve skutečnosti použití střelné zbraně je striktně omezeno zákonem a na tuto skutečnost je policista dokonce povinen pachatele přestupku předem upozornit. Tady si zřejmě někdo spletl Českou republiku s Divokým západem.

Zdá se, že její hlavním zdrojem informací je Deklarace Československa, dokument, který nemá žádnou právní váhu. Přesto tvrdí, že pro občany z něj budou plynout jen výhody. Ačkoli nechce specifikovat, které výhody to jsou, doufejme, že nejde o výhodu žít v právním vakuum, kde „jménem zákona“ je jen prázdné gesto.

Druhým zdrojem informací může být Pavel Zítek a jeho facebooková stránka, kde prodává zázračný fén na čištění vody za 10 600 Kč. Takový produkt by mohl být opravdu zázračný, pokud by skutečně fungoval. Ale je to nejspíš jen další příklad toho, jak snadno může být lidem prodán pytel větru, pokud je správně zabalen.

Není těžké nechat se unést absurdností této situace. Je to jako sledovat někoho, kdo trvá na tom, že země je plochá, přestože mu předložíte nespočet důkazů o jeho omylu. Ale na druhou stranu, je to také trochu smutné. To, že tito lidé jsou tak snadno manipulovatelní lží a dezinformacemi, ukazuje, jak velkou práci máme před sebou jako společnost.

Takže bych touto psanou formou chtěl vzkázat naší hlavní hrdince a všem ostatním, kdo by mohl podléhat podobným mylným představám: „Jménem zákona, prosím, použijte svůj zdravý rozum!“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz