Hlavní obsah
Aktuální dění

Děkuji ministru Lipavskému za jeho postoj k ruské žádosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Jeho rezolutní odmítnutí účasti na jednání Rady bezpečnosti OSN, požadovaném Ruskem odhaluje, jak je důležité stát pevně proti manipulaci a propagandě.

Článek

V dnešní době, kdy světová politika mnohým z nás připomíná jakýsi neprůhledný labyrint plný dvojích měřítek a skrytých agend, stojí český ministr zahraničí Jan Lipavský jako maják integrity a diplomatické odvahy.

Jeho pevný postoj a okamžité odmítnutí účasti na jednání Rady bezpečnosti OSN, svolaném na žádost Ruska, nebylo pouze formálním diplomatickým gestem, ale výrazem hlubokého odporu vůči manipulaci a propagandě, které se Rusko snaží ve světové politice prosazovat.

Ministr Lipavský je známý svým postojem, že agresorovi se neustupuje, což jasně signalizuje, že Česká republika nehodlá být jen jakousi loutkou v rukou těch, kteří se snaží překrucovat realitu ve svůj prospěch. V době, kdy Rusko bezostyšně ostřeluje Ukrajinu, k němuž zůstává světové společenství většinou pasivní, je Lipavského postoj výrazem nejen podpory samotné Ukrajině, ale i odmítnutí jakékoli formy agrese.

Na tom všem je nejzajímavější právě ruská reakce na podobné akce, pokud se sami ocitnou v roli oběti. Jejich okamžité odvolávání se na mezinárodní právo a organizace, které sami jinak směle ignorují, odhaluje hlubokou pokryteckost a dvojí metr, jenž aplikují v mezinárodní politice. To, že se nyní hlasitě ohrazují proti podobným akcím, když jsou sami terčem útoku, působí skutečně ironicky.

Pan ministr Lipavský svým postojem dal Rusku jasně najevo, že Česká republika se jejich silných řečí nebojí a že stojí pevně na straně pravdy a spravedlnosti. Jeho postoj je příkladem toho, jak by měla vypadat zahraniční politika suverénního státu, která se nezakládá na strachu či podléhání silnějším, ale na principu svobody a respektování mezinárodního práva.

Právě podobné postoje by měly být pilířem pro mezinárodní normy a hodnoty, které jsou základem civilizovaného světového společenství. Odvaha a principiálnost ministra zahraničí si v tomto případě zaslouží náš obdiv a jednoznačnou podporu.

Je dobré vědět, že i v době konfliktů a nejistoty můžeme najít politiky, kteří mají odvahu stát si za svými slovy a činy.

Děkuji panu ministrovi za to, že nám ukázal, jak by měla vypadat pravá zahraniční politika suverénního státu. Politika neochvějná, odvážná, a především založená na pravdě. A jsem rád, že takovým státem je právě naše Česká republika.

Zdroj: Autorský text a ČT24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz