Hlavní obsah
Aktuální dění

Demonstranti v rukou Ladislava Vrábela. Hlas lidu nebo hlas zmatku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Včera na Václavském náměstí v Praze proběhla další z řady protivládních demonstrací.

Článek

Shromáždění, které si přišlo dát hlasitě na srdce a uklidnit si tak duši, organizoval Ladislav Vrábel. A jaký byl hlavní cíl demonstrantů, těch vyvolených hrdinů demokracie? Vystoupit z NATO a Evropské unie, samozřejmě! Protože kdo by nechtěl vrátit zemi zpět do izolace, nejistoty a nezávislosti na sousedech?

Demonstranti, tito vizionáři budoucnosti, kritizovali postup kabinetu při řešení ekonomické situace v Česku a dodávky zbraní na Ukrajinu. Požadovali odchod z mezinárodních struktur, které mají za cíl stabilizovat bezpečnostní situaci a posilovat ekonomický růst. A proč? Nu, protože všichni víme, že žít v bezpečí a prosperitě je přece něco, co naši občané nemohou snést. Je přece mnohem lákavější vrátit se do temných období nejistoty a strachu.

Nebudu se zde zabývat jednotlivými argumenty protestujících, protože jsou to právě ti krátkozrací jedinci, kteří nedomýšlejí důsledky svých nápadů. Přesto si dovolím jemně připomenout, že odchod z NATO by znamenal ztrátu ochrany ze strany nejsilnější vojenské aliance na světě. A co je důležitější než bezpečí našich dětí a vnoučat?

Co se týče Evropské unie, je třeba připomenout, že Česká republika je jedním z největších příjemců evropských fondů. Bez podpory z Bruselu by se naše země musela spoléhat pouze na svou vlastní ekonomiku, což by znamenalo značný pokles životní úrovně. Ale na to demonstranti nemyslí, jelikož jejich snem je žít v realitě plné nesmyslů, kde se základní ekonomické zákony neuplatňují.

Mezi demonstranty byl zadržen jeden účastník podezřelý z popírání či schvalování genocidy. To je třešnička na dortu tohoto pikniku absurdity. Když už protestujeme proti vládě a požadujeme odchod z mezinárodních organizací, proč si také nepřidat popírání nebo schvalování genocidy? Koneckonců, proč se nevydat na tenký led kontroverzních témat, která nemají s hlavními požadavky nic společného?

Pokud se někdo z protestujících rozhodne zúčastnit se dalších demonstrací, měl by si možná důkladněji rozmyslet, zda chce být spojován s takovými myšlenkami a postoji. Vždyť nikdo nechce být považován za krátkozrakého jedince, který nedomýšlí důsledky svých požadavků, že?

Zároveň je důležité připomenout, že ne všichni účastníci demonstrací jsou nutně krátkozrací nebo nedomýšlející důsledky svých požadavků. Někteří mohou mít upřímné obavy, které by měly být zohledněny a řádně prozkoumány.

Demonstrace mohou lákat širokou škálu lidí, od nespokojených občanů, přes osoby s extrémními názory až po snadno ovlivnitelné jedince. Je tedy naší povinností zůstat obezřetní a přistupovat k těmto otázkám s kritickým myšlením a otevřenou debatou.

Zkusme si tedy udržet sarkastický úsměv na tváři, když sledujeme další výstupy těchto odvážných protestujících, a přitom si uvědomit, že naše země je stále součástí silných a stabilních mezinárodních struktur, které nám přinesly mnoho dobrého. A možná si také přečíst o důsledcích našich politických rozhodnutí, než vytáhneme transparenty a vyjdeme do ulic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz