Hlavní obsah
Aktuální dění

Den dětí: Dlouhá cesta ukrajinských dětí z reality války ke šťastnému úsměvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Den dětí je příležitostí připomenout si, že ne všechny děti mají šanci na bezstarostné dětství. Příběh o ukrajinských dětech a jejich cestě k bezpečí v ČR.

Článek

Měl by být dnem radosti a oslav. Měl by být plný úsměvů, veselí a hravosti, které jsou typické pro dětskou nevinnost. Ale dnes, když si připomínáme tento den, nemůžeme ignorovat skutečnost, že dětská radost a bezstarostnost nejsou samozřejmostí pro všechny děti na světě.

Je důležité si uvědomit, že mnoho dětí trpí v důsledku válečných konfliktů, především teď na Ukrajině, kde neustávají raketové útoky na civilní infrastrukturu.

Každý den jsme svědky videí, která nám ukazují, jak velkou cenu za válku platí nejmenší a nejzranitelnější. Není možné si odmyslet, že mnozí otcové těchto dětí jsou na frontě, zatímco jejich děti zůstávají doma a musí se vypořádat se strachem a nejistotou.

Někdy je skoro nemožné pochopit, proč stále tolik mnoho lidí tuto situaci přehlížejí, i když je tak zřejmé, že právě děti jsou těmi, kteří válkou trpí nejvíce.

Když si uvědomíme tuto skutečnost, je těžké nevzpomenout si na píseň „Earth Song“ od krále popu Michaela Jacksona, který na utrpení dětí ve válečných konfliktech poukazoval už tehdy. Utrpení dětí v těchto situacích není nové, je to problém, který existuje již dlouho.

Ale i přes tuto trpkou skutečnost, je tu něco, na co můžeme a měli bychom být právem hrdí.

Česká republika se zařadila mezi země, které otevřely své náruče ukrajinským uprchlíkům a hlavně dětem. Ve svém okolí potkávám ukrajinské děti, které utekly před válkou a našly zde svůj nový domov a pocit bezpečí.

Jejich úsměvy a radost ze života jsou pro nás všechny sladkou odměnou. Jejich nezkažená radost a energie jsou nejen inspirací, ale také nám připomínají, proč je tak důležité chránit a podporovat děti v těchto obtížných dobách.

Ať už jsou děti jakékoliv národnosti, nebo barvy pleti, jsou budoucností tohoto světa. Je naší povinností jako lidské společnosti se o ně postarat a poskytnout jim všechno potřebné pro jejich bezpečný a zdravý růst.

Den dětí by měl být připomínkou toho, jak moc je důležité podporovat všechny děti, ať už doma, nebo ve světě. Proto bychom měli být otevření pomoci druhým, a to nejen v tento den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz