Hlavní obsah
Názory a úvahy

Deset let od ukrajinského Euromajdanu. Jaké jsou paralely se sametovou revolucí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (CC0 Content)

Euromajdan ukázal, že historie nemusí být opředena jen řadou politických rozhodnutí, ale může být tvořena obyčejnými lidmi, jejich odvahou a touhou po lepším životě.

Článek

V zimě 2013 a na počátku roku 2014 se světová pozornost obrátila na Ukrajinu, zemi, která stála na prahu zásadních společenských a politických změn. Tuto událost dnes známe pod názvem Euromajdan. Ta začala jako protest proti rozhodnutí tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče pozastavit proces přidružení k Evropské unii. Místo toho se Janukovyč raději obrátil na Rusko, což vyvolalo vlnu nespokojenosti mezi ukrajinskými občany, kteří viděli svou budoucnost pevně spojenou s Evropou a Západem.

Pomyslnou jiskrou, která rozdmýchala plameny demonstrace, bylo zrušení asociační dohody s Evropskou unií, ale pod povrchem doutnaly problémy již delší dobu. Obyvatelé Ukrajiny byli dlouhodobě nespokojeni s rostoucí korupcí, nedemokratickými postupy a neustávajícím vlivem Ruska na jejich domácí politiku. Protesty se rychle proměnily v masové demonstrace za demokratické reformy.

A proč právě Euromajdan?

Název Euromajdan pro tento protest má hluboký význam a odráží jeho podstatu. Slovo „Majdan“ pochází z perštiny a znamená místo setkání. V ukrajinštině se tento termín běžně používá pro náměstí a veřejná prostranství. V kontextu protestů se tedy vztahuje na hlavní místo shromažďování demonstrantů, náměstí Nezávislosti v Kyjevě.

Předpona „Euro“ byla přidána k označení toho, co bylo hlavní motivací samotných protestů. Demonstranti usilovali o bližší vazby Ukrajiny s Evropskou unií a vyjádřili svůj nesouhlas s rozhodnutím vlády odvrátit se od podepsání asociační dohody s EU. Tímto způsobem slovo Euromajdan dokonale vystihuje charakter protestů. Dá se říct, že se jednalo o hnutí zaměřené na evropské hodnoty a aspirace, které se odehrávalo na náměstí v srdci ukrajinského hlavního města.

Zajímavostí je, že název „Euromajdan“ byl nejprve použit na sociálních sítích, a až později se stal běžným označením v tisku a všeobecném diskurzu. Tento fenomén ukazuje na rostoucí význam sociálních sítí v moderních politických a společenských hnutích. Nejde tak jen o pojmenování pro konkrétní protestní shromáždění, ale jde o symbol širšího hnutí směřujícího k evropské integraci a k demokratickým reformám na Ukrajině.

Stejně jako v listopadu 1989 u nás, se na Euromajdanu, který se stal symbolem demokratických aspirací Ukrajiny, sešli lidé různých věkových skupin, sociálních tříd a politických přesvědčení. V centru Kyjeva, na náměstí Nezávislosti, dokonce vyrostl improvizovaný tábor, kde se demonstranti shromažďovali i přes nepolevující mráz a nařízené vládní represe.

Paralel se sametovou revolucí v Československu v roce 1989 můžeme vidět hned několik. Obě události vyjadřují silnou touhu lidí po demokracii a svobodě. Významně v něm vystupují proti jakékoli formě autoritativního režimu. Stejně jako v případě sametové revoluce, i na Euromajdanu hrály klíčovou roli občanská odvaha a touha po změně. Obě revoluce byly pokojné, ačkoli ta ukrajinská se neobešla bez několika tragických momentů, když vládní síly použily nepřiměřenou sílu proti demonstrantům.

I výsledek revoluce byl podobný. V případě Euromajdanu to bylo svržení Janukovyčovy vlády, což otevřelo cestu pro nové, prozápadní vedení. Pro Ukrajinu to znamenalo významný krok směrem k demokracii a evropské integraci, ale zároveň s tím to znamenalo zvýšené napětí s Ruskem, což mělo v následujících letech za následek anexi Krymu, konflikt na východě země, a nakonec otevřený vojenský střet, který trvá dodnes.

Euromajdan nebyl jen politickým povstáním, ale také kulturním a sociálním hnutím, které ukázalo, že touha po svobodě a demokracii může překonat strach a represi. Přestože cesta Ukrajiny k plné demokracii je stále plná výzev, Euromajdan bude v historii země zapsán jako moment, kdy se obyčejní lidé postavili proti autoritářství a bojovali za svá práva.

Euromajdan nelze vnímat jen jako politickou událost, ale i jako symbol odvahy a touhy po lepší budoucnosti. Stejně jako sametová revoluce představuje přelomový moment v moderní historii, který odráží věčný boj za svobodu a demokracii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz