Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti jako oběti. Falešná obvinění v rozvodových bitvách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Rozvody jsou často náročným obdobím plným emocionálního napětí a nejistoty. Někdy se ovšem stávají arénou nejen pro změny rodinných struktur, ale i pro nekalé taktiky a falešná obvinění.

Článek

Rozvody jsou jedním z nejbolestivějších a nejkomplikovanějších životních okamžiků, které mohou lidé zažít. Ačkoli většinu pozornosti na sebe poutají rodiče a jejich vzájemný boj o opatrovnictví, v centru tohoto třeskutého dramatu stojí nejčastěji děti. Pro ně samotné je těžko pochopitelný tlak pocházející z onoho dlouhého procesu rozvodového řízení. Bojištěm v mnoha případech není jen soudní síň samotná. Ten největší boj se totiž odehrává za zavřenými dveřmi jejich vlastního domova.

Rozvod se mnohdy změní v tak vypjatou situaci, kdy se na scéně objeví zbraň, která může zcela změnit dynamiku boje. Tím jsou vzájemná falešná obvinění. Ta se objevují v rukou jak matky, tak i otce. V boji o dítě se často objevují nespecifikovaná obvinění, která mají jediný cíl – získat náskok v procesu, který by měl být založen na faktech, a ne na manipulaci. O nepříjemné zkušenosti se křivým obviněním se podělilo mnoho rodičů, kteří po náročném boji soud vyhráli, ale zůstaly jizvy, které si ponesou celý život.

Tento taktický manévr, ačkoli může krátkodobě poskytnout určitou výhodu, má dlouhodobé následky. Nejenže poškozuje osobu, která je nespravedlivě obviněna, ale zároveň má nedozírné následky na dítě, které je nechtěným svědkem těchto těžkých momentů. A v tom je zakopaný pes. Ve chvíli, kdy rodiče používají falešná obvinění jako nástroj v soudním boji, je největší obětí psychické zdraví dítěte. To pak prožívá dvojí trauma. Samotný rozpad rodiny a vědomí, že jeden z rodičů je ochoten zničit druhého za každou cenu.

V jednom závažném případu v Brně, matka obvinila svého manžela z bizarních sexuálních praktik na svých dětech. Soudní proces ale všechna obvinění vyvrátil a matka byla nakonec odsouzena k tří a půlletému trestu. Jedná se o výjimečný případ, který skončil skutečným trestem. Většina případů falešného obvinění nekončí takto dramaticky, ale jejich důsledky zůstávají.

Všechny tyto případy ukazují na potřebu pro hlubší zkoumání a odhalení pravdy v těchto citlivých situacích. Musíme se ptát, zda jsou nástroje, které máme k dispozici, ať už právní, nebo společenské, adekvátně vybaveny k řešení těchto komplexních a často emotivně nabitých případů. V sázce je totiž mnohem více než jen rozdělení majetku nebo rozhodnutí o opatrovnictví. V sázce jsou životy, duševní zdraví a budoucnost dětí, které jsou nechtěnými aktéry v těchto tragédiích.

Je třeba si uvědomit, že v těchto soudních bitvách dvou dospělých lidí nejsou žádní vítězové, jen poražení. A těmi největšími poraženými jsou vždycky děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz