Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dezinformace v Česku. Mladí i staří v pasti lží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Dezinformace v Česku stírají hranici mezi pravdou a lží. Od mladých po starší, nikdo není imunní. Jaký je skutečný dopad těchto falešných zpráv na naši společnost?

Článek

V dnešní digitalizované společnosti se dezinformace stala nejen běžným jevem, ale také skutečně závažným problémem. V Česku, v zemi se silnou tradicí svobody projevu a s hlubokými kořeny demokracie, se tento fenomén stává obzvlášť závažným. Internetové stránky, sociální sítě a chatovací aplikace jsou přeplněny nepravdivými zprávami, které podkopávají důvěru ve veřejné instituce, vědu a tradice.

Dezinformace není jen záležitostí falešných zpráv nebo zavádějících informací. Má mnohem hlubší a širší dopady na společnost. Zpochybňuje základní principy demokracie, narušuje důvěru v instituce, podkopává vědu a potlačuje pluralitu názorů.

Právě ta různorodost názorů je základním pilířem demokracie. Pokud jsou lidé dezinformováni, jejich schopnost tvořit si vlastní názor je omezena a jejich vlastní volba je značně ovlivněna, což může vést k posunu mocenské rovnováhy.

Dezinformace nepůsobí selektivně. Zaměřuje se na celé spektrum populace, od mladých lidí, kteří jsou na sociálních sítích nejaktivnější, až po seniory, kteří se spoléhají na televizní a rozhlasové zpravodajství, a zároveň čím dál tím více pronikají do tajů online světa.

Některé skupiny jsou zvláště náchylné k dezinformacím.

Mladí lidé jsou častým cílem dezinformací, protože jsou více zapojeni do digitálního světa, ale často jim chybí kritické myšlení a mediální gramotnost. Na druhé straně jsou lidé seniorského věku považováni za méně technologicky gramotné, a tedy snadněji manipulovatelné.

V Česku existuje řada portálů a webových stránek, které se specializují na šíření dezinformací. V posledních letech se staly oblíbenými a jejich dosah se šíří veřejným prostorem jako lavina. Jejich témata jsou různorodá, od politických konspirací po pochybné zdravotnické rady.

Bohumil Kartous, expert na dezinformace a mluvčí Českých elfů, v článku na iRozhlas.cz otevřeně kritizuje českou vládu za její přístup k boji proti dezinformacím. Kartous je toho názoru, že vláda prohrává boj s dezinformacemi a že je třeba zavést strategický komunikační plán.

Pavel Žáček, člen Občanské demokratické strany (ODS), na druhou stranu hájí vládní úsilí a poukazuje na to, že se jedná o velmi složitý problém, který vyžaduje koordinovaný a interdisciplinární přístup.

Česká republika, stejně jako mnoho jiných zemí, čelí vážnému problému šíření dezinformací. Tento problém se musí řešit na všech úrovních. Od jednotlivců po vládní instituce.

Je třeba zavést strategický komunikační plán, zvýšit mediální gramotnost a posílit důvěru ve veřejné instituce. Dezinformace není jen záležitostí technologie nebo politiky, je to záležitost demokracie a svobody projevu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz