Hlavní obsah
Aktuální dění

Dezinformační scéna útočí na prezidenta. Směšný pokus o manipulaci s pravdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 2.0)

Když televizní reportáž na České televizi ukázala samohybnou houfnici Dana ozdobenou svastikou, málokdo by si mohl představit, jaký otřes tím vyvolá v české dezinfoscéně.

Článek

Pravdou je, že žijeme ve světě, kde si realita často pleteme s fantazií a lidé jsou ochotni věřit čemukoli, pokud je jim falešná pravda předkládána dostatečně přesvědčivě.

Česká dezinfoscéna, entita, která již dlouho hraje závažnou roli v rozbujelém informačním chaosu, využila této situace a zveřejnila fotokoláž, která má za úkol dodat důkaz, že svastiku na houfnici nakreslil sám český prezident Petr Pavel.

Přestože je tato nepovedená fotomontáž lehce odhalitelná, je zdrcující, kolik lidí je ochotno na takovou lež skočit a nadále ji přiživovat.

O tom svědčí skutečnost, že několik desítek lidí okomentovalo lživý text a stejný počet jej sdílel na svých profilech na Facebooku. Co je však ještě šokující, je, že někteří uživatelé se snížili k vyhrožování prezidentovi smrtí. Je to skutečný důkaz toho, jak daleko může dezinformační scéna dohnat své oběti.

Za příspěvkem stojí Marian Bojko, který se hrdě hlásí k ultrapravicovému bloku. Jedná se o jasný příklad, jak extremismus a dezinformace často jdou ruku v ruce. Extremisté často využívají dezinformace jako nástroje k dosažení svých politických cílů.

Tato událost nás opět utvrzuje v přesvědčení, že bojovat proti dezinfoscéně je potřeba každý den, ačkoli je to někdy jako bojovat s větrnými mlýny. Představuje to nekonečnou výzvu pro všechny z nás, kdo se snažíme chránit pravdu a bojovat proti šíření lží.

Ačkoli se může zdát, že boj s dezinformacemi je nekonečný a někdy frustrující, je důležité si uvědomit, že máme nástroje, které nám mohou pomoci v tomto boji. Vzdělání, kritické myšlení, transparentnost médií, technologické inovace a právní rámcové podmínky – to vše nám může pomoci odhalit dezinformace a zamezit jejich šíření.

Musíme se zapojit do této bitvy za pravdu, neboť v sázce je hodně. Naše demokracie, svoboda a sociální soudržnost. Dezinformace může rozložit důvěru ve veřejné instituce, vyvolat násilí a ohrozit stabilitu naší společnosti.

Nyní, více než kdy jindy, je nezbytné, abychom byli ostražití, kritičtí a odpovědní při konzumaci zpráv a informací. Měli bychom si klást otázky, hledat důkazy a rozpoznávat, když se nám někdo snaží podsunout lživý příběh. A především, měli bychom odolávat pokušení sdílet informace, které nám přijdou podezřelé.

Konfrontace s dezinfoscénou je každodenním bojem, ale je to bitva, kterou musíme vést. Protože pravda a poctivost musí mít v našem světě stále své místo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz