Hlavní obsah
Aktuální dění

Dezoláti a chcimíři ukázali, že jim nejde o dialog, ale o anarchii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Náhled na rostoucí absurditu v české politice. Hlučné vystoupení davu v soudní budově se stává zrcadlem pro zamyšlení nad stavem naší demokracie.

Článek

Představte si tu scénu, kdy chaos nahradil pořádek a zákon dává přednost hlasitému křiku davu. Zdá se, že absurdita, kterou jsme si dříve spojovali spíše s politickými dějem ve světě, se nám vkradla i na domácí půdu. Můj výhled na českou krajinu je momentálně poznamenán obrazem násilí a nesnášenlivosti, což je velmi těžké sledovat.

Na jednu stranu myslíme na ty, kteří měli smůlu se stát oběťmi skutečných totalitních režimů a dozvídáme se, co to znamená mít opravdu co do činění s „Gestapem“. Naše představy o takovém strachu a utrpení jsou nám cizí, ale zdá se, že některým z nás chybí důstojnost a úcta, které by měly být samozřejmostí.

Je těžké najít úsměv v situaci, kdy je tolik v sázce. Ale možná je právě v této závažnosti prostor pro jistý druh satiry, druh satiry, který nás přiměje se zastavit a uvědomit si absurditu toho, co se děje před našima očima. Možná že v tomto kontextu může být humor použit jako prostředek pro odhalení pravdy, kterou je těžké spatřit skrz všechnu tu hlučnou frašku a falešnou rétoriku.

Mám na mysli ty, kteří se bezmyšlenkovitě vrhají do davu, kteří se snaží rozbít dveře soudní budovy, kteří vykřikují výrazy jako „Gestapo, gestapo“ a „Zákon jsme my“. Ty, kteří se nechali strhnout davovou psychózou a pocitem neohroženosti, kterou získávají chráněni davem. Možná právě v těchto lidech můžeme spatřit určitou formu komedie, jakýsi druh tragikomického vystoupení, které je vlastně úplně absurdní.

Ale nesmíme se nechat zmást touto komedií. Musíme si uvědomit, že za tímto hlučným vystoupením se skrývá vážný problém. Představa, že by někdo mohl násilím vniknout do soudní budovy a pokusit se tak ovlivnit chod justice, je mrazivá. Je to připomínka toho, jak důležité je pečlivě střežit naši demokracii a udržovat naše společenské instituce v bezpečí.

Musím také poukázat na nedostatečnou reakci našich politických vůdců. Jejich tiché souhlasné pokývnutí a nicneříkajících tweetů je v této situaci nedostačující. Je na čase, aby se postavili a jasně se vyjádřili proti tomuto násilí a chaosu.

Musíme se také obrátit na ty, kteří se stále drží stranou. Je snadné si myslet, že tato situace nás osobně neovlivní. Ale je to mylný dojem. Každý z nás je součástí této společnosti a každý z nás má svou roli při udržování demokracie.

Takže ne, toto není jen divadlo. Toto je vážná hra, ve které jsou v sázce naše svobody, naše instituce a naše společnost. Je na čase, abychom se všichni probudili a pohlédli na tu absurditu, která se odehrává před našima očima. Je na čase, abychom se postavili a řekli: „Tohle už stačilo, anarchii tu nechceme“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz