Hlavní obsah
Internet a technologie

Digitální dezinformace jsou jako válka bez hranic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositephotos.com (licence zakoupena)

Jak sociální sítě formují naši realitu v boji s dezinformacemi a jaké jsou jejich dopady na samotnou demokracii?

Článek

Když vidím, jak sociální média dokážou ovládnout myšlení lidí, nemohu se ubránit myšlence, že žijeme ve světě, kde pravda a lež spolu tančí skutečně nebezpečný tanec. Během dne, kdy si prohlížím jakoukoli sociální síť, zahlédnu v nich cosi společného. Jsou to tmavé stíny dezinformací, které se plíživě, ale jistě, usazují právě v myslích lidí. V poslední době, se mi však zdá, že tyto stíny získávají temnější obrysy, které jsou zaměřené na Ukrajinu a politické představitele.

Falešné účty, které pohrdají naším prezidentem a využívají historii k politickým útokům. Je to zvláštní ironie, že v zemi, ve které bychom si obzvlášť měli vážit demokracie a svobody projevu, se objevují jedinci, kteří právě tyto hodnoty zneužívají k šíření nenávisti a lží. Pokud se pozorně podíváte kolem sebe, tak zjistíte, že se to neděje jen u nás. Když se zaměříte na Slovensko a Maďarsko, tak uvidíte, kam až může vést cesta dlážděná lhostejností a pasivitou.

Nesmíme v tom ovšem vidět jen politický problém. Ten je zakopaný v nedostatečné ochotě bojovat za pravdu a proti temnotě lží, která se šíří rychlostí světla v digitální éře. Máme snad v tomto směru natolik svázané ruce? Proč se mi zdá, že jsme svým způsobem bezmocní proti vlnám dezinformací, které mohou mít časem fatální důsledky nejen na politické scéně, ale i na životech nás samotných? Vždyť vidíme, jak dezinformace ohrožují samotné základy demokracie a otevírají dveře politikům, kteří se neštítí využívat manipulace a lži.

Znepokojuje mě to, že velká část populace je ochotna uvěřit tomu, co se jim nabízí na displejích jejich telefonů. Musíme si uvědomit, že popírání dezinformací není o popírání názoru člověka. Je třeba pochopit, že lež není názor. Je to právě o schopnosti člověka rozpoznat lež. A tady právě sociální sítě hrají klíčovou roli. Ovládají nejen to, co vidíme, ale jak to poté sami interpretujeme.

Nečinnost v boji proti dezinformacím se nám může krutě vymstít. Nejenže riskujeme ztrátu pravdy, ale i ztrátu naší svobody, demokracie a v konečném důsledku i našich životů. Možná, že je ještě čas na to, abychom se postavili na obranu pravdy. Je třeba, aby i vláda se aktivně chopila iniciativy a bojovala všemi dostupnými prostředky proti digitálnímu šíření lží a dezinformací. Jinak riskujeme, že se naše realita stane pouhým odrazem toho, co nám digitální manipulátoři chtějí ukázat.

Zkusme si na závěr položit jednoduchou otázku, na kterou je však odpověď poněkud nejasná. Neovládají už náš život sociální sítě? A co je ještě důležitější, nejsme my všichni jen figurkami ve velké hře digitálních stínů?

Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz