Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dluhová spirála aneb proč politici nevidí to, co ostatní?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

V České republice se děje něco pozoruhodného. Státní dluh dosáhl 2,895 bilionu korun, což odpovídá 42,9 % HDP.

Článek

To samo o sobě by nemuselo být příčinou k panice, ale co je alarmující, je neochota vlády zabývat se tímto problémem.

Jako bychom žili v divokém karnevalu inflace, která se aktuálně vyšplhala na 20 %, a politici si raději zacpávají uši a zpívají si své oblíbené písničky, než aby se začali vážně zabývat dluhem a deficitem státního rozpočtu.

Inflace ovlivňuje náš každodenní život a přitom se zdá, že naše politické vedení jí věnuje jen málo pozornosti. Vysoká inflace způsobuje zdražování zboží a služeb, snižuje kupní sílu občanů, tlačí firmy k omezení investic a zvyšuje nezaměstnanost. A co je horší, dlouhodobě může vést k neudržitelnému růstu státního dluhu.

Je čas přestat se přetvařovat, že vysoký státní dluh není problém. Pokud bude dluh nadále narůstat, může to mít řadu negativních dopadů, jako jsou vyšší úrokové sazby, zvýšení daní a snížení veřejných výdajů. A to vše může vést k dalšímu zhoršení ekonomické situace.

Jaké kroky jsou tedy potřeba?

Politici by se měli začít vážně zabývat snižováním deficitu státního rozpočtu a omezováním růstu státního dluhu. To zahrnuje přijetí rozumných úsporných opatření, zvýšení efektivity veřejných výdajů a vytvoření podmínek pro růst a investice. Vláda by také měla zvážit, zda některé daně nejsou příliš vysoké a zda by snížení některých z nich nemohlo vést k vyšším daňovým příjmům díky zvýšené ekonomické aktivitě.

Je načase, abychom si uvědomili, že ignorování problému neznamená jeho zmizení. Státní dluh a deficit státního rozpočtu jsou problémy, které vyžadují okamžitou a promyšlenou reakci. Zatímco politici stále ještě zavírají oči před dluhovou spirálou, občané jsou ti, kteří za to nakonec zaplatí.

Neměli bychom zapomínat na důsledky neřešení tohoto problému. Pokud státní dluh nadále poroste, může to vést k nekontrolovatelné zadluženosti země, ztrátě důvěry investorů, a nakonec i možnému bankrotu státu. A to by byl nejčernější scénář, kterému je třeba se vyhnout za každou cenu.

Je nejvyšší čas, aby se politici zamysleli nad svou odpovědností vůči občanům a začali jednat. Řešení státního dluhu a deficitu rozpočtu vyžaduje odvahu a vizi, kterou zatím naši politici nedokázali prokázat.

Sarkasmus stranou, je potřeba učinit nezbytná opatření a přijmout zodpovědné rozhodnutí. Snížení státního dluhu a deficitu rozpočtu by mělo být jednou z hlavních priorit současné vlády. A to nejen proto, že je to správná věc, ale také proto, že nám to zajistí udržitelnou budoucnost.

Začněme tedy společně pracovat na lepším zítřku, ve kterém politici přestanou ignorovat narůstající dluh a začnou plnit svou povinnost vůči občanům. Právě teď, v době, kdy se závažnost problému stává čím dál tím více zřejmou, je nejvyšší čas začít dělat to, co je nutné – a to je řešit státní dluh a deficit státního rozpočtu s nejvyšší vážností a odhodláním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz