Hlavní obsah
Prezidentské volby

Dycky Babiš aneb svéráz mosteckého voliče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ALDE Party (Flickr)

V Mostě se volilo podle toho, v jaké části města lidé žijí a jak jsou ekonomicky aktivní. Drtivě zde vítězil Andrej Babiš. Generál Pavel je u většiny obyvatel vnímán spíše jako hrozba případné války.

Článek

Město Most je plné kontrastů. Ty se ukázaly i během uplynulých prezidentských voleb. Ačkoli ve vedení města se druhé volební období drží středově založené hnutí ProMost, výsledky ostatních voleb upřednostňují spíše levicově zaměřené politické strany.

Dalším zajímavým faktorem je, že ačkoli by pro samotného občana měly být komunální volby na prvním místě, přece jen přímo ovlivňuje místo, kde žije, voličská účast se dlouhodobě pohybuje něco málo přes 30 %.

Prezidentské volby ovšem dokázaly k urnám přivést téměř dvojnásobek voličů.

Neuvěřitelná mobilizace voličů v Chánově

Pozoruhodná byla účast právě v samotném Chánově, kde členové volební komise ihned po otevření volebních místností hlásili, že zde takový zájem o volby nikdy předtím nezažili.

To, jak lidé v Mostě volili, většinou ilustrovalo, v jaké městské části žijí. Zajímavou roli ve volbě sehrálo i sociální složení jednotlivých okrsků.

V sociálně vyloučených lokalitách vyhrál s přehledem Andrej Babiš. V Chánově se z celkového počtu 250 platných hlasů našli jen čtyři stateční, kteří volili Petra Pavla. Vyjádřeno procentuálně, 98,4 % voličů se vyjádřilo pro předsedu hnutí ANO.

Ten se v okrajové části Mostu těší obrovské popularitě, což potvrzují slova jednoho ze starousedlíků: „Za mě říkám, že ho znám dokonale a důvěřuji mu. Připadá mi jako seriózní člověk, takový lidský, lidový. Pavla znám jen chvíli z televize, a podívejme, už je u moci!“

Sociálně vyloučená lokalita = Babiš

Podobně dopadly volby také v nechvalně proslulém bloku 100, kde sice rozdíl nebyl tak veliký, ale vyzněl výrazně ve prospěch Andreje Babiše. Ten zde na svou stranu získal 192 hlasů oproti 64 pro generála Pavla. Další podobně vnímané lokality vesměs kopírují výsledky z tohoto volebního okrsku.

Politologové tvrdí, že je to politikou Andreje Babiše, který získává dlouhodobě voliče ze znevýhodněného socio–ekonomického prostředí, kde své kořeny zapustily mnohé exekuce a lidé se snaží najít spásu. Díky tomu snadněji věří tomu, co jim oblíbený politik řekne.

Pro lidi z těchto lokalit tak není vůbec snadné rozpoznat případné dezinformace. Nejvíce se to projevilo právě na chánovském sídlišti. Zde se lidé nejvíce obávají války a tento názor sdílí většina zdejších obyvatel, která žije ve své komunitní bublině, díky které se navzájem potvrzují v obecně uznávané „pravdě“. Z toho důvodu jen těžko přijímají relevantní informace zvenčí.

„Bojíme se války, proto jsme tady Pavla nevolili, protože se bojíme, že budeme muset do války,“ potvrzuje názor politologů obyvatel Chánova.

Generálovo čestné vítězství

V kontrastu s tím se ukazují výsledky voleb v „lepších“ lokalitách, kde žijí ekonomicky aktivní obyvatelé nebo místní podnikatelé.

Jedná se o příměstské oblasti Vtelna, Zahražan a Čepiroh. Zde zvítězil nově zvolený prezident, ačkoli rozdíly mezi jednotlivými kandidáty nebyly tak výrazné, jako ty v Chánově.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz