Hlavní obsah
Aktuální dění

Dycky Most! Do autobusu MHD už jen s policistou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova

Mostecký dopravní podnik reaguje na narůstající agresivitu cestujících netradičním způsobem. Nasazuje policisty přímo do autobusů MHD. Je to opravdu nejlepší řešení pro zajištění bezpečnosti cestujících a řidičů?

Článek

Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova (DPML) přistoupil k netradičnímu opatření. Na vybrané linky a ve specifikovaných časech začal nasazovat příslušníky Policie ČR a městské policie jako nezbytný doprovod. Mostecký dopravní podnik své rozhodnutí odůvodňuje narůstající agresivitou cestujících.

Předpokládám, že k tomuto rozhodnutí nemalou měrou přispěl srpnový incident v jednom z autobusů, kdy byl řidič napaden dvěma mladíky tak brutálně, že musel být hospitalizován. Nicméně tento konkrétní řidič byl znám svou výbušnou povahou a často provokativním chováním vůči cestujícím. Jeden z jeho kolegů mi dokonce prozradil, že nebyl překvapen, když se dozvěděl, o koho v incidentu šlo. Překvapila ho však míra agrese.

Tentýž kolega také dodal, že sám řídí linky obsluhující oblasti, jako je Chánov či Obrnice, a kde slovní konflikty nejsou ničím výjimečným, avšak obvykle se jedná jen o výměnu několika ostřejších slov.

Není žádným tajemstvím, že nejvíce konfliktů vzniká na tramvajových linkách, zejména při kontrole jízdních dokladů. Hlavní důvod této situace shledávám v tom, že v tramvajích může cestující nastoupit jakýmikoli dveřmi. Naopak v autobusech je kontrola jízdenky přímo u řidiče. Proto mě překvapuje, že dopravní podnik nezavedl podobná bezpečnostní opatření i v tramvajích.

Je otázkou, zda by měli být policisté, ať už státní, či městští, využíváni jako nutný doprovod ve vozech MHD. Neměli by snad být raději vidět více v ulicích, kde můžou efektivněji zajišťovat pocit bezpečí obyvatel města? Dopravní podnik má k dispozici mnoho jiných nástrojů, jak zvýšit bezpečnost cestujících. Od kamerového dohledu až po tlačítka pro rychlé přivolání pomoci napojená na dispečink městské policie.

Když město Most provádí průzkumy pocitu bezpečí svých obyvatel, jedním z opakovaných zjištění je právě absence policistů hlídkujících přímo v ulicích. Proto se domnívám, že by bylo efektivnější místo nasazení v MHD posílit raději pěší hlídky.

Jaký je váš názor na doprovázející policisty v MHD? Je to vhodné řešení, nebo by měl dopravní podnik zvolit jiný přístup? Jaká je situace ve vašem městě? Podělte se o své zkušenosti v diskusi.

Anketa

Měli by být policisté využívání jako doprovod v prostředcích MHD?
Rozhodně ano
0 %
Ano, ale pouze obecní policie
91,7 %
Rozhodně ne
8,3 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz