Hlavní obsah
Aktuální dění

Exekutorská bída. Požadované navýšení odměn by odnesli hlavně dlužníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Jen v loňském roce bylo v Česku evidováno přes čtyři miliony exekucí. Z těch ovšem exekutoři na odměnách získají pouhé minimum. Konečné rozhodnutí má ve svých rukou Ministerstvo spravedlnosti.

Článek

Podle některých zástupců exekutorské komory by dlužníci zákonitě měli platit více, zejména s ohledem na obecné zdražování. Navrhují zdvojnásobení svých odměn a tarifů prostřednictvím novely zákona.

Proti tomuto návrhu se staví hlavně neziskové organizace, které argumentují tím, že by tímto krokem došlo k protahování exekučních řízení a způsobilo by to problémy se splácením dluhů.

Exekutoři se dostali do nelibosti veřejnosti v době, kdy kvetl obchod s exekucemi. Není výjimkou, že z banálního dluhu se díky poplatkům a účtování i za nejmenší úkony stává dluh neřešitelný, například dluh 1500 korun za jízdu načerno se najednou zvýší na deset tisíc korun.

Dalším velkým problémem bylo zavedení teritoriality exekutorů. Návrh expertní skupiny na zavedení tohoto opatření v roce 2020 neprošel sněmovnou. Poslanec Patrik Nacher z hnutí ANO to tehdy zdůvodnil, že by to významně poškodilo věřitele, kteří by museli komunikovat s několika desítkami exekutorů místo jednoho.

Výše odměn exekutorů je stanovena exekučním řádem. Naposledy byl tento řád upraven v roce 2017, kdy byly jednotlivé odměny sníženy o třetinu. Přesto si exekutoři vydělávají mnohonásobně více než soudci. Průměrný měsíční výdělek soudce na okresním soudu pro rok 2022 činil 113 tisíc korun, zatímco exekutor si měsíčně přijde na částku převyšující i 200 tisíc korun.

Prezident exekutorské komory Jan Mlynarčík pro Českou televizi uvedl, že pokud nedojde k navýšení odměn, může dojít k situaci, že někteří exekutoři svou činnost raději ukončí. Ten navýšení odměn exekutorům zdůvodňuje hlavně tím, že exekutorský tarif se za posledních 16 let nezměnil i přesto, že náklady na řízení exekucí se za tu dobu výrazně navýšily.

Hlavním problémem ovšem v tomto případě není samotná výše odměn, ale forma, jakým způsobem exekutoři ke svým penězům přijdou.

Exekutoři totiž nejsou placeni za neúspěšné exekuce, což vede k tomu, že se snaží vybírat pouze pohledávky, které mají reálnou šanci na úspěch, a často se vyhýbají složitějším případům. Tím se někteří dlužníci ocitají v situaci, kdy mají dluh, který je sice legitimní, ale nemohou ho splatit kvůli vysokým nákladům a poplatkům spojeným s exekucí.

Navrhované navýšení odměn exekutorů by tak mohlo mít za následek ještě větší zátěž zejména pro ty dlužníky, kteří se alespoň snaží splácet a kteří by tak museli platit vyšší částky na odměnách exekutorům.

Ve výsledku tak nemusí být problém v samotném exekučním řádu, zde je výše odměn zřejmě dostatečná, ale v počtu vymožených pohledávek, která činí necelých 20 %.

Možným řešením by tedy bylo snížení celkového počtu soudních exekutorů. Těch je podle dat Exekutorské komory aktuálně 152. Tuto variantu ovšem komora rezolutně odmítá.

Na řadě je tedy Ministerstvo spravedlnosti, které chce hledat rozumný kompromis nad připomínkami jak exekutorské komory, tak i nad těmi, které předkládá organizace Člověk v tísni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz