Hlavní obsah
Umění a zábava

Fantom opery: Historie nejúspěšnějšího muzikálu všech dob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (Licence zakoupena)

Divadlo Broadway je jedno z nejslavnějších divadelních center světa, které se nachází v New Yorku. Éra jeho nejúspěšnějšího muzikálu Fantom opery se uzavře o tomto víkendu.

Článek

Po desetiletí je Broadway považována za domov nejen pro zářivé herecké výkony, ale také pro ohromující muzikálové produkce. Mezi nejvýraznější a nejúspěšnější muzikály, které se kdy hrály na Broadwayi, patří bezpochyby Fantom opery. Tento muzikál, který se poprvé objevil na Broadwayi v roce 1988, se stal jedním z nejdéle trvajících muzikálů v dějinách divadla. Jeho fascinující příběh, nádherná hudba a efektní scény se staly neodmyslitelnou součástí divadelního světa.

Počátky Fantoma opery

Muzikál je založen na stejnojmenném románu francouzského spisovatele Gastona Lerouxe, který byl poprvé publikován v roce 1909. Podle pověsti byl Fantom považován za mimořádně talentovaného hudebníka a technika, který se pohyboval skrytě v prostorách Pařížské opery, včetně jejích tajných chodeb a průchodů. Fantom byl známý svým nadpřirozeným chováním a tajemnými akty, které zahrnovaly vydírání, vraždy a sabotáže, které měly za cíl ovlivnit provoz opery a trestat ty, kteří se mu postavili do cesty. Tento tajemný muž měl být zamilován do mladé zpěvačky Christine Daaé a snažil se ji získat pro sebe.

První adaptace Fantoma opery pro divadelní jeviště se objevila již v roce 1925 v divadle Theatre du Chatelet v Paříži, kde byl představen jako hudební drama s hudbou skladatele Reného de Buxeuil. Tato adaptace nebyla komerčně příliš úspěšná.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Divadlo Garnier v Paříži - dobová ilustrace

V roce 1984 se britský skladatel Andrew Lloyd Webber rozhodl převést příběh Fantoma opery na muzikálovou scénu. Spolupracoval s textařem Richardem Stilgoem na vytvoření původního muzikálu, který měl premiéru na londýnském West Endu v divadle Her Majesty's Theatre dne 9. října 1986. Tato verze muzikálu, která byla oceňována pro svou ohromující hudbu, impozantní scénografii a nádherné kostýmy, se stala okamžitým hitem a získala velkou popularitu u diváků i kritiky. Fantom opery se stal nejúspěšnějším muzikálem v historii londýnského West Endu a rychle se rozšířil i do dalších zemí.

Příchod na Broadway

Po obrovském úspěchu na londýnském West Endu se Fantom opery brzy přesunul na Broadway, kde měl premiéru 26. ledna 1988 v divadle Majestic Theatre. Příchod Fantoma opery na Broadway byl velkým očekáváním a diváci i kritici byli zvědaví, zda muzikál dokáže zopakovat úspěch, kterého sedosáhl v Londýně.

Na Broadwayi se Fantom opery stal okamžitým fenoménem. Diváci byli ohromeni impozantními scénami, nádhernými kostýmy a působivou hudbou. Kritici ho chválili pro jeho inovativní scénografii, mistrovské výkony herců a skvělou hudbu Andrewa Lloyda Webbera. Muzikál získal několik ocenění, včetně sedmi cen Tony, které jsou považovány za nejprestižnější ceny v divadelním průmyslu.

Úspěch a rekordy

Fantom opery se na Broadwayi stal také rekordmanem. Muzikál se stal nejúspěšnějším muzikálem v dějinách divadla Broadway a dodnes drží několik rekordů. Fantom opery se na Broadwayi hraje více než 30 let a během té doby odehrál přes 13 000 představení, což je největší počet představení pro jediný muzikál v historii divadla. Celkově dosáhl příjmy z prodeje vstupenek přes 1,3 miliardy dolarů, což jej činí nejvýdělečnějším muzikálem všech dob.

Fantom opery také drží rekord za nejdéle hraný muzikál na jednom místě, kdy se hrál v divadle Majestic Theatre nepřetržitě po dobu 31 let. Tento úspěch je neuvěřitelným mezníkem a dokazuje ohromnou popularitu a trvalou přitažlivost tohoto muzikálu.

Význam a odkaz Fantoma opery

Fantom opery se stal ikonickým muzikálem, který má hluboký význam a odkaz v divadelní kultuře. Jeho dlouhodobý úspěch na Broadwayi i ve světě dokazuje, že muzikál je stále oblíbený u diváků po celém světě, a to i po více než třiceti letech od své premiéry.

Jeden z důvodů, proč se Fantom opery stal tak významným muzikálem, je jeho inovativní scénografie a technické efekty, které byly revoluční pro dobu, kdy se muzikál poprvé objevil na Broadwayi. Použití výtahů, které umožňují pohybující se scény a efekty, a ikonická scéna, kdy se „Fantom“ objevuje na balkóně opery, zůstává jedním z nejsilnějších a nejznámějších obrazů v dějinách divadla.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Legendární lustr z muzikálu Fantom opery

Dalším významným prvkem Fantoma opery je jeho hudba, kterou složil Andrew Lloyd Webber. Hudba je směsí opery, muzikálu a rocku a stala se kultovní. Skladby jako Think of Me, The Music of the Night a All I Ask of You se staly mezinárodními hity a jsou stále oblíbené u diváků i posluchačů po celém světě.

Navíc, Fantom opery se stal také inspirací pro další tvůrce a umělce. Mnoho muzikálů a divadelních děl bylo ovlivněno právě Fantomem opery a použilo jeho scénografii, technické efekty a dramatický příběh jako základ pro svou vlastní tvorbu. Muzikál také inspiroval několik filmových adaptací, knih a dalších uměleckých děl, což dokazuje jeho nezměrný odkaz v kultuře.

Historie Fantoma opery na Broadwayi je tedy plná úspěchů, rekordů a významných momentů. Muzikál se stal ikonou divadelního světa a jeho trvalá popularita je důkazem jeho nezměrného uměleckého hodnocení.

I po více než třiceti letech od své premiéry na Broadwayi si Fantom opery udržuje silnou a loajální fanouškovskou základnu a patří mezi nejslavnější a nejúspěšnější muzikály v historii divadla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Fantom opery

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz