Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala vs. Babiš. Kdo z nich je víc „normální“?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pfiala.cz

Dějí se to zvláštní věci v té naší české politice. Petr Fiala nyní rozpoutal diskusi nad tím, kdo z nich je více ten, kdo rozumí problémům obyčejných lidí. 

Článek

Jako každé ráno jsem s hrnkem kávy zasedl ke svému počítači a přečetl si nejnovější příspěvek pana premiéra. Díky tomu mě, ještě notně ospalého, donutil přemýšlet nad tím, co vlastně znamená být normálním člověkem. Jenže v tomto případě jsou mi ukázkovým vzorem dva vrcholní politici, Petr Fiala a Andrej Babiš. Každý z nich se horečně snaží přesvědčit český lid, že on je právě tím „obyčejným člověkem“.

Podívejme se tedy na jejich „obyčejný“ život trochu zblízka. Petr Fiala, akademik, který se věnoval vzdělávání a žil, podle vlastních slov, normální život mezi studenty. Naproti tomu Andrej Babiš, muž, který za komunismu patřil mezi společenskou elitu a po Sametové revoluci se vyšvihl mezi miliardáře.

Premiér Fiala tak před nás předkládá argumenty, že díky tomu více rozumí lidem. „Jsem jeden z vás,“ zdůrazňuje s gestem směrem k napjatě poslouchajícím novinářům. Babiš obklopen luxusem, se však také snaží vypadat stejně „normálně“. Tvrdí nám, že je stejný jako my všichni, jen trochu bohatší.

Ale co to znamená být vlastně v politice „normálním člověkem“? Je to snad obraz toho, že si občas sednu do kavárny se studenty, nebo to vypadá tak, že promlouvám k lidem ze sídla svého impéria a čas od času navštívím domov důchodců? A tak my, obyčejní lidé, pozorujeme tento souboj a ptáme se sami sebe, zda tito dva vrcholní politici opravdu chápou, co to znamená žít normální život.

Musím podotknout, že Petr Fiala svou roli hraje skutečně s přesvědčením. Mluví o nutnosti a důležitosti vzdělávání, o práci s mladými lidmi. Babiš se však brání a obviňuje Fialu, že není dost „lidový“. Ale není to jen politické divadlo na voliče?

Možná, že se někdy dočkáme chvíle, kdy politici opravdu pochopí, co znamená být jedním z nás. Osobně si však myslím, že ještě dlouho budeme sledovat jen představení plné prázdných slov a ztracených slibů bez ohledu na stranickou příslušnost.

A tak si tu v teple domova dopíjím ranní kávu a s ironií si sám pro sebe říkám: V politice je snaha být „obyčejným člověkem“ největším hereckým výkonem všech dob.

Zdroj: Autorský text a sociální síť X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz