Hlavní obsah
Názory a úvahy

Skutečně někomu chybí Rusko na MS v Praze?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fanny Schertzer (Wikimedia commons CC BY 3.0)

Tato otázka vyvstala poté, co si bývalý trenér reprezentace Vladimír Růžička posteskl nad tím, že bez účasti Ruska se nejedná o to pravé mistrovství světa.

Článek

Na jednu stranu jeho touhu po tom, aby se na světová kluziště vrátila opět ruská reprezentace chápu, na druhou stranu si myslím, že ve chvíli, kdy jsou ruští sportovci a jejich potencionální úspěchy využívány pro ruskou propagandu, není na místě jim dopřávat další materiál pro vlastní tvorbu.

Souhlasím i s tím, že zápasy s Ruskem byly vždy jiné. Měli svůj zvláštní náboj, který pramení z naší historie. A právě Vladimír Růžička má souboje s ruskou Sbornou neodmyslitelně spojené se svými nejlepšími sportovními úspěchy. Ať už se jedná o vítězství na olympijských hrách v Naganu, kde na vlastní kůži zažil porážku Ruska ještě jako hráč na sklonku své kariéry, tak také na posledním zlatém mistrovství světa v roce 2010.

Vadí mi to. Sportovci nemůžou za to, jaká je situace mezi Ruskem a Ukrajinou
Vladimír Růžička pro CNN Prima News

I tehdy v cestě za zlatem stáli hokejisté reprezentující Rusko. Právě Vladimír Růžička je posledním trenérem, který dovedl českou reprezentaci ke zlatým medailím na mistrovství světa.

Může ovšem tohle vše zastínit fakt, že Rusko vede útočnou válku na Ukrajině? Jednotný názor na to neexistuje. Někdo argumentuje tím, že do sportu politika nepatří, druzí zase tím, že právě sport slouží jako forma propagandy. Bylo by jistě hezké, kdyby do sportu politika nezasahovala, jenže se tak bohužel děje od roku 1936, kdy ji poprvé zcela otevřeně použil pro potřeby propagandy režim nacistického Německa.

Od té doby se od sebe oddělit politiku a sport nedaří. Na vrcholných akcích jsme svědky různých forem protestů. Politicky motivovaný byl například také Mnichovský masakr, při kterém zemřelo celkem 17 osob.

I kdyby mezinárodní hokejová federace oblékla ruskou reprezentaci do neutrálních dresů, tak jako se to bude dít na Olympiádě v Paříži. Každý by jednoduše věděl, že jde o Rusáky. Neumím si představit, že bychom se například po vyhraném finále chlubili tím, že jsme porazili vlastně bezejmenného. Ne, i v takovém případě bychom to prezentovali jako vítězství nad Ruskem.

Nepopírám, že zápasy s Ruskem se řadí mezi ty památné, ale dokud Rusko vede imperiální válku na cizím území, nemělo by dostat jakýkoli prostor k tomu, aby se prostřednictvím sportu tvářilo jako mírumilovná a přátelská země.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz