Hlavní obsah
Sport

Brankář Mrázek že chytá jako amatér?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: TheAHL (wikimedia commons)

Právě na gólmana české reprezentace se snesla vlna kritiky za jeho výkon v zápase s Norskem. Jenže kritika je to zcela neoprávněná.

Článek

Pro každého brankáře, a obzvlášť kvalit Petra Mrázka, je vždy složité přijet po sezóně strávené v nejlepší hokejové lize světa na světový šampionát a hrát zápasy, při kterých na ně jde jen pár střel za třetinu. To byl právě případ utkání s Norskem, kde za celý zápas šlo na brankáře Chicago Blackhawks pouhých jedenáct střel.

Trochu rozdíl oproti tomu, čemu čelí za mořem. A to je třeba si uvědomit. Petr Mrázek letos nastupoval za jeden z nejslabších týmů kanadsko americké soutěže a pokud nastoupil k jakémukoli zápasu, kryl vždy minimálně třicet střel. I přesto si po celou sezónu držel velmi slušné statistiky. Nebo snad úspěšnost zákroků kolem 90 % je dílem amatéra?

Ať se zeptáte jakéhokoli gólmana, a obvzlášť hokejového, tak vám každý povrdí, že mají raději, když jsou v jistém zápřahu. Velmi důležité pro ně je si takzvaně puk osahat, ideálně hned na začátku zápasu. Pokud ovšem k tomu nedojde, dochází k jisté ztrátě koncentrace a tělo je ztuhlé. Kdekdo může namítat, že právě profesionál by si měl poradit i s takovou situací. Dá se s tím souhlasit, ale pokud se to nepovede na sto procent, neměl by to být důvod, abychom bez servítek odepisovali jednoho z našich nejlepších brankářů tak, jak to udělal autor článku právě na platformě Seznam Médium, kde jej nazval amatérem.

Netuším, kolik toho má autor článku odchytáno nebo kolik osobně sehrál hokejových utkání na profesionální úrovni, ale obávám se, že v tomto případě se jedná o typickou českou krátkozrakost. Když se daří, jsme schopni dosazovat hokejové brankáře klidně i na Hrad, jako to bylo v případě Dominika Haška, ale jakmile se objeví i sebemenší chyba, bez skrupulí bychom jej poslali chytat pivní ligu.

Brankářské řemeslo je svým způsobem nevděčné. Ona jediná chyba, na kterou má nárok každý člověk, je bohužel hned vidět. V tom mají hráči v poli jednoznačně výhodu. V zápase můžete udělat třeba deset chyb, ale vždy za vámi stojí někdo, kdo vaši chybu může ještě zachránit a je zapomenuto. To u brankáře neplatí. Jeho chybu už nikdo nezachrání a ve většině případů to znamená gól.

A že by Lukáš Dostál zachytal v zápase s Norkem lépe? To nikdo nemůžeme říct se stoprocentní jistotou. I brankář Anaheimu je zvyklý na úplně jiný zápřah. Já věřím tomu, že kvality našich brankářů se projeví až v zápasech se silnějšími mančafty, kde se právě naplno projeví jejich praxe z těžkých zápasů, kterých za sezónu v NHL absolvují desítky.

I brankáři jsou jen lidi, a mají nárok na nějakou tu chybičku, stejně jako my. Ale nazývat je hned amatéry mi přijde skutečně přehnané.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Petr Mrázek

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz