Hlavní obsah
Názory a úvahy

Foldyna s Nočními vlky. Zvláštní způsob, jak se dostal do centra pozornosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Je jistě zvláštní, když skupina motorkářů otevřeně podporující ruskou agresi na Ukrajině je ponechána bez povšimnutí, a dokonce vítána na Olšanských hřbitovech osobností jako Jaroslav Foldyna.

Článek

Stává se tak i přesto, že ministr vnitra Rakušan varoval, že může jít o trestný čin, pokud by byla část jízdy uskutečněna na území České republiky se schvalováním či podporou ruské invaze.

Tato událost nás nutí zamyslet se nad tím, jak dalece bychom měli tolerovat názory a postoje jedinců či skupin, které jsou v rozporu s demokratickými hodnotami a mezinárodním právem. Je třeba se ptát, zda bychom měli přivírat oči nad takovým jednáním, nebo zda bychom měli jasně vyjádřit nesouhlas a postavit se proti němu.

Noční vlci nejsou pouhým motorkářským klubem, který by se jen tak nezávazně projížděl Evropou.

Jejich spojení s kremelským šéfem a jejich umístění na sankčním seznamu Evropské unie kvůli podpoře ruské agrese na Ukrajině je jasným důkazem, že jejich aktivity nejsou pouze o lásce ke strojům na dvou kolech. Jejich cílem je šířit ruský vliv a propagovat ideologii, která je v rozporu s hodnotami, na kterých je založena Evropská unie.

Jejich „vlastenecká“ spanilá jízda z Moskvy do Berlína, navíc s cílem dorazit do německé metropole právě 9. května, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa, nese jasný politický podtext.

Jejich používání symbolů podporujících válku na Ukrajině dává najevo, že jejich záměry nejsou mírové a přátelské.

V takové situaci by bylo vhodné, aby orgány České republiky jednaly důrazně a s maximálním respektem k zákonům a mezinárodním dohodám, které země podepsala. Přivřít oko nad takovým jednáním by mohlo vést k postupnému narušování demokratických hodnot a principů, na kterých je naše společnost založena. Navíc tolerance takovýchto názorů a postojů by mohla mít negativní dopad na vnímání České republiky v mezinárodním kontextu a oslabit naši pozici jako země, která se zasazuje o mír, demokracii a lidská práva.

Není na místě ani nekritická podpora osobností jako Jaroslav Foldyna, který se nejenže s Nočními vlky fotil, ale také se nechal zaznamenat s ruskou vlajkou. Je na čase, abychom si uvědomili, že nejde jen o jednotlivce či skupiny, ale také o morální a etickou otázku, která se týká celé společnosti. Jaké hodnoty chceme zastávat a jakým směrem se chceme ubírat.

Je důležité najít správnou rovnováhu mezi svobodou projevu a ochranou demokratických hodnot.

I když je svoboda projevu základním právem, měli bychom být ostražití vůči osobám či skupinám, které zneužívají tuto svobodu k podpoře agrese a porušování mezinárodního práva.

A právě v takových případech by měly být státní orgány připraveny jednat důrazně a v souladu s platnými zákony a dohodami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Noční vlci

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz