Hlavní obsah
Názory a úvahy

Gratuluji Vladimíru Růžičkovi k novému angažmá. Víc klesnout na dno už snad ani nejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kozelek - Piráti Chomutov (se souhlasem)

Vždy patřil mezi renomované trenéry. Jenže poslední dobou se mu v trenérském řemesle moc nedaří, a zřejmě to je hlavní důvod, proč se nechal přemluvit ke vstupu do politiky.

Článek

A že se nechal ukecat, o tom snad nemůže nikdo ani na chvíli pochybovat. Pokud jste totiž sledovali pozorně, i když ono vystoupení Vladimíra Růžičky by probudilo v daný moment i mrtvolu, tak snad každý z přítomných a sledujících se musel podívat do kalendáře, zda ve skutečnosti nejde o povedený aprílový žertík.

Jenže on to myslí smrtelně vážně, což je možná ještě horší varianta, než kdyby se skutečně jednalo o nejapný žert.

Pokud jste náhodou vystoupení kapitána olympijských šampiónů nezaregistrovali alespoň na sociálních sítích, tak věřte, že on sám se chce jako europoslanec zasadit o lepší podmínky pro sportovce a pro důstojnější podmínky. To je asi to nejzásadnější, co v prohlášení zaznělo. Co ovšem myslel těmi důstojnějšími podmínkami, to už jaksi nezaznělo, a i na předsedovi strany PRO, Jindřichu Rajchlovi, bylo znát, že ani on sám netuší, co tím chtěl Růžička vlastně říct.

Každopádně Vladimír Růžička není prvním a určitě ne posledním sportovcem, který sportovní kolbiště vyměnil za to politické. Člověk se něčím živit jednoduše musí.

Růžičkova provázanost s hnutím PRO je dlouhodobějšího charakteru. S největší pravděpodobností velkou úlohu v jeho angažování hrál blízký vztah se stranickým místopředsedou, Matějem Drbohlavem, se kterým se seznámil během svého působení v Chomutově.

Lidově řečeno, vrána k vráně sedá, a právě spojení charakterů těchto dvou osob asi nebude čistě náhodná. O jak moc pokřivené charaktery ovšem jde, to už nechám na zvážení každého z nás.

Vladimíra Růžičku nikdy nepřestala pronásledovat korupční kauza v hokejové Slavii. O co šlo? Podnikatel Miroslav Palaščák měl zaplatit 500 tisíc korun za to, že bude moct jeho syn David hrát za Slavii. Když se tak nestalo, sjednal si schůzku s Růžičkou a chtěl po něm peníze zpět. Ty nakonec přistály na jeho kontě, ovšem z účtu manželky bývalého kouče Slavie. K celému případu bylo doloženo dokonce usvědčující video. Úspěšnému kouči hrozilo 16měsíční vězení. Tam nakonec nastoupit nemusel, jelikož zaplatil soudem vyměřenou pokutu ve výši 400 tisíc korun.

Matěj Drbohlav je hlavně podnikatel s nemovitostmi. Pokud byste se ovšem vydali do ulic města Chomutova a poptali se místních na pana Drbohlava, téměř každý o něm již slyšel a najdou se i tací, kteří vám potvrdí, že je lepší se této osobě raději vyhnout.

Není tedy velkým překvapením, že také místopředseda strany PRO má za sebou opletačky se zákonem. V roce 2018 si u svého zaměstnance objednal žhářský útok na automobil, který vlastnila manželka náměstka chomutovského primátora, Davida Dindy (aktuálně marketingový ředitel hokejové Sparty). Matěj Drbohlav si vyslechl verdikt, v němž soud rozhodl o čtyřměsíčním trestu vězení s ročním podmíněným odkladem.

Nemám nic proti sportovcům, kteří vstoupí do politiky. Chápu, že nějakou tu práci po skončení hráčské nebo trenérské kariéry potřebují. Ale když už tedy mají potřebu obohatit politický život o svou osobu, není nutné spadnout tím na úplné dno. Jenže právě případ Vladimíra Růžičky ukazuje, jak snadno lze z vrcholu spadnout na ono pomyslné lidské dno, a ještě se v něm spokojeně rochnit. Jinak si totiž tento krok vysvětlit neumím.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz