Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hnutí ANO a důchodová reforma? Přece si nepoštve důchodce proti sobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: depositphotos.com (licence zakoupena)

Už devět let uplynulo od doby, kdy Andrej Babiš slíbil předložit důchodovou reformu, po zrušení té, kterou zanechala na stole vláda Petra Nečase.

Článek

Nikdo nebude tvrdit, že ani tehdy předložená důchodová reforma byla ideální, ale byla to alespoň snaha o nějakou stabilizaci penzijního systému. Jenže od té doby nic. Žádná snaha, žádné řešení. Jediné, čeho jsme se dočkali je to, že náš důchodový systém je poněkud narušený a k tomu jsme si ještě zvládli vyprázdnit státní kasu. To není stav úplně ideální.

Andrej Babiš tvrdí, že důchodovou reformu předložit nemůže, protože nechce radit současné vládě. Osobně mám vážné pochybnosti o těchto důvodech. Tedy minimálně o tom, který předseda hnutí ANO sdělil. Pokud by totiž nějakou důchodovou reformu měl, jistě by ji v době, kdy byl u vlády a bylo to dlouhých osm let, předložil minimálně k diskusi.

Jenže ani za dvě volební období nebyla vláda pod taktovkou hnutí ANO schopna předložit jakýkoli návrh, nebo alespoň náznak změn, které penzijní systém potřebuje. Raději se staví do pozice, že vláda Petra Fialy ví všechno nejlépe a není třeba jakýchkoli rad.

Občas mi výstupy lídrů hnutí přijdou skutečně dětinské. Tak buďto nám jde o blaho naší země, o což by politikům mělo jít primárně, nebo jsme tak zahleděni do vlastního ega, že se chováme uraženě. Vždyť jsou to dospělí lidé, mnozí i v letech, ale oni se opravdu někdy chovají jako malé děti. Uraženě a nafoukaně.

Ne, Andreji Babišovi o žádnou důchodovou reformu totiž ve skutečnosti nejde. Respektive ji ani nechce. Velice dobře ví, že právě senioři tvoří obrovskou voličskou základnu jeho hnutí. A je zcela nemyslitelné, že by si dobrovolně rozházel vztahy se svými nejvěrnějšími.

Nakonec rozumím i těm seniorům, že mu ten hlas dají. Vždyť mně by se taky zamlouval politik, který by mi pravidelně navyšoval mzdu bez ohledu na stav veřejných financí. Pokud by se takový našel, můj hlas by měl s největší pravděpodobností zaručen. Tak jednoduché to je. Nebo není?

Ne tak úplně. Mohlo by se totiž stát, že by mi časem došlo, že z něčeho to ten stát přece musí financovat. Nezadlužujeme tím náhodou neúměrně příští generace? Nekupuje si můj hlas onen politik za peníze, které státní kasa nemá? Ano, pravděpodobně bych si po čase takové otázky položil a minimálně bych se nad nimi zamyslel.

Jenže mnoho lidí takto nepřemýšlí. Nevidí totiž dál než do své peněženky a to je přesně to, na co hnutí ANO spoléhá. Když se podíváme na volební preference, je až s podivem, jak jim tato taktika vychází. A dokud jim to bude stačit k tomu, aby se dostali zpět k moci, pravděpodobně na tom nic chtít měnit nebudou.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz