Hlavní obsah
Aktuální dění

Hnutí PRO viní z provokací, které podnítily útok na Národní muzeum, policisty v civilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ve svém oficiálním prohlášení se hnutí sice distancuje od útoku na budovu Národního muzea, ale zároveň vyslovilo vážná podezření, že provokace mohly být cílené.

Článek

Tiskové prohlášení zaslalo hnutí serveru iportal24.cz.

"Z videozáznamů incidentu, které byly následně publikovány, se nelze vyhnout závěru, že minimálně část ‚civilních osob‘, které nepokoje na tomto místě záměrně vyvolávaly či se na nich aktivně podílely, postupovala tak, jako by měla podrobné znalosti a zkušenosti z taktického výcviku Policie ČR či jiných složek ozbrojených sborů, přičemž z obsahu prohlášení ministra vnitra Rakušana k této věci a zejména z rychlosti jeho publikace nelze toto důvodné podezření spolehlivě vyvrátit.!

Demonstrace s názvem Česko proti bídě na Václavském náměstí se odehrála v sobotu odpoledne. Po jejím skončení došlo k nevyprovokovanému útoku na budovu Národního muzea, kam se vydala část demonstrantů s cílem strhnout z budovy ukrajinskou vlajku.

Policie ČR vstup do budovy zatarasila a z budovy také evakuovala přítomné návštěvníky. Během potyčky bylo zatčeno 18 osob a dva policisté utrpěli zranění. Ministr vnitra Vít Rakušan hodnotí zásah policie za adekvátní a profesionální.

Do incidentu se zapojil také děkan VŠE Miroslav Šefčík, který zásah přirovnal k Palachovu týdnu. Podle svých slov šel jen náhodou kolem a pomáhal raněnému civilistovi. Od svého děkana se již distancovalo vedení fakulty s tím, že si rektor děkana předvolá a poté oznámí další případné kroky.

Demonstraci svolalo hnutí PRO, za kterým stojí JUDr. Jindřich Rajchl, přezdívaný též jako ďáblův advokát z důvodu svého působení na fotbalovém svazu za doby vedení Františka Chvalovského.

Hnutí je také podporováno pražským kmotrem Tomášem Hrdličkou. Toho Rajchl považuje za blízkého přítele. Jeho žena dokonce vlastní restauraci v domě, kde má sídlo také jedna z Hrdličkových firem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Tomáš Hrdlička

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz