Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak konzervativní názory brzdí pokrok v otázkách práv homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock (licence zakoupena)

Fejeton o homosexualitě, její přirozenosti a stigmatizaci v české společnosti. Proč je čas na změnu, a jak rovnoprávnost pro všechny může obohatit naši společnost.

Článek

Představte si svět, kde má každý člověk stejná práva, bez ohledu na barvu kůže, náboženství nebo sexuální orientaci. A teď si představte svět, kde by homosexualita byla považována za přirozenou součást lidské existence. Bohužel, v takovém světě nežijeme, alespoň ne v České republice.

Žijeme v zemi, kde homosexualita je stále předmětem ostrých debat, nespravedlnosti a velké míry předsudků. Česká republika, země, která se v mnoha ohledech považuje za progresivní a demokratickou, je domovem rozsáhlých kontroverzí co do práv osob stejného pohlaví.

Stále přetrváváme na hranicích konzervatismu, ačkoli jsme již dávno překročili práh 21. století. Jakmile totiž přijde na řeč o homosexuálech nebo jejich právech, většina národa je pobouřena.

Proč? Vybrali si homosexuálové snad v nějaké loterii to, že chtějí být homosexuály? Ne, narodili se tak.

Jsou homosexuálové nemocní nebo nějak „divní“? Ne, jsou to lidé jako my, jediný rozdíl je v tom, že je přitahují osoby stejného pohlaví.

Nikoho z nás to nijak nepoškozuje. Jsou mezi námi i lidé, kteří mají strach i z nepatrného kontaktu s homosexuály, protože se domnívají, že by mohli být nakaženi homosexualitou, jako by to snad byla nakažlivá nemoc. Tohle vše je jen důkazem hlubokého nepochopení a jisté míry nevědomosti.

Co je však zcela jistě třeba napravit, je rovnost práv pro všechny bez ohledu na to, s jakou sexuální orientací se narodili. Je to základní lidské právo, které by nemělo být omezováno na základě sexuální orientace. Ani není třeba to nazývat manželstvím, ačkoli termín manželství v české kultuře již dávno ztratil svůj původní význam. I zájem o vstup do takového svazku je rok od roku menší.

Ale co určitě potřebujeme, je to, aby homosexuální páry měly stejná práva jako heterosexuální páry. Stejná práva v oblasti dědictví, stejná práva v případě ztráty partnera, stejná práva na adopci a výchovu dětí.

Vědci opakovaně doložili, že homosexualita není nemoc, ale přirozená variace lidské sexuality. Studie ukázaly, že děti vychovávané homosexuálními páry nejsou v ničem znevýhodněné.

Proč tedy stále v Česku převládá tento konzervativní postoj? Možná je to jen strach z neznámého, možná je to kvůli náboženským přesvědčením, ale spíše je to díky nedostatku vzdělání a vzájemného porozumění. Nadešel ten pravý čas, abychom jako společnost začali pracovat na překonání těchto překážek.

Ať už to chceme chápat, nebo ne, homosexualita je věc naprosto přirozená. Je to součást lidské existence. Homosexuálové si nevybrali svou orientaci, stejně jako heterosexuálové. Měli bychom tedy respektovat a oceňovat rozmanitost, kterou svým způsobem homosexualita přináší, a bojovat za rovnost práv pro všechny.

Můžeme začít třeba tím, že si o homosexualitě něco přečteme a pokusíme se pochopit, co to znamená být homosexuálem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz