Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se obyčejná předpověď počasí proměnila v mediální senzaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vymyslet dobrý titulek je umění, a jak se zdá, tak v případě předpovědi počasí, jako by se roztrhl pytel kreativních myšlenek. Kdekdo by z toho mohl mít pocit, že se blíží poslední dny lidstva.

Článek

Je začátek prosince, a jak už to tak v našich končinách bývá, zima nám pomalu, ale jistě klepe na dveře. Ačkoli historická měření a naše paměť by nám měla podat rozumné vysvětlení, že nízké teploty a sníh jsou v tomto období celkem běžné, zdá se, že některá média to vidí trochu jinak. Jakmile teploty klesnou pod bod mrazu, naše oblíbené zpravodajské servery se promění v dramatickou scénu, kde každá sněhová vločka je pomalu předzvěstí blížící se apokalypsy.

Pokud jste zaregistrovali například titulky na serveru Blesk.czTN. cz, může to v mnohém z nás vyvolat dojem, že nás čeká mrazivý konec světa. Titulky o ledovém sevření vyvolávají pocit, že se na nás řítí něco podobného nebo i horšího, co známe například z filmu Den poté. A co předpověď počasí na CNN Prima News? No, podle nich bychom měli spíše uvažovat o stavbě novodobé Noemovy archy.

Do Česka se žene ledový vzduch. Po brutálním ochlazení se ale zase oteplí
Titulek na CNN Prima News

Ale pojďme se na to podívat s chladnou hlavou. Blíží se prosinec, což obvykle v našich končinách znamená, světe div se, příchod zimy. A přestože meteorologové předpovídají teploty kolem nuly a sníh převážně na horách, zdá se, že některé zpravodajské servery vidí předpověď počasí jako jednu z možností k rozpoutání hysterie nebo strachu.

Není divu, že se někteří z nás můžou cítit poněkud vyděšení. Je potřeba si uvědomovat sílu médií, a pokud si někdo přečte titulek o ledovém sevření Česka, může mít nutkání vyprázdnit regály supermarketů a chtít se připravit na dlouhý a mrazivý zimní spánek.

Silný vítr a na Sněžce dokonce orkán. Česko se potýká s drsným počasím
Titulek na TN.cz

Zajímavé na tom všem je, jak nás rok od roku více překvapuje, že v prosinci může být zima. Vypadá to, že naše paměť je stejně proměnlivá jako to počasí. A každý rok se některá média předhánějí v tom, kdo z nich bude kreativnější v předpovědi mrazivého počasí.

No, a tak mi nezbývá nic jiného než se na nadcházející dny vybavit teplejším oblečením a při čtení novin hlavně myslet na to, že je to jen zima, ne konec světa. A nebojte se, i když média mluví o mrazivé apokalypse, pravděpodobně se dočkáme jen několika sněhových vloček a trochu mrazivějšího rána.

Zdroj: Autorský text a CNN Prima News, TN.cz, Blesk.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz