Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak touha po moci ovlivňuje chování politiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ALDE Party (Flickr)

Politika a moc jdou často ruku v ruce. Ale co když touha po moci převáží dobrý záměr a politik se začne cítit nedotknutelný?

Článek

Politika má jedinečnou přitažlivost pro ty, kteří touží po moci. Ať už to je kvůli přesvědčení, že mohou změnit svět, nebo pro osobní zisk, touha po moci může být skutečně silným magnetem. Významnou roli zde hraje něco, co bychom mohli nazvat „sílou absolutní moci“.

Absolutní moc může být ale velmi nebezpečná, nejen pro jednotlivce, ale pro celou společnost. A čím silněji o ni politici usilují, tím větší jsou potenciální dopady na demokracii a její instituce.

Historie je plná příkladů politiků, kteří usilovali o absolutní moc a neváhali ji zneužít ve svůj prospěch. Ve světě politiky může touha po moci vést k neetickému a protiprávnímu chování. Je důležité si uvědomit, že nejde jen o levicové nebo pravicové politiky. Touha po moci je univerzální a nemá politickou barvu. Příklady takového chování můžeme najít i v české politice.

Příkladem může být aktuální kauza premiéra Andreje Babiše. Jde o podezření z korupce a zneužití pravomocí v souvislosti s firmou Fau. Kauza, která již nějakou dobu rezonuje v českém mediálním prostoru. Bez ohledu na to, zda bude Babiš shledán vinným, nebo ne, tato kauza opět vznáší otázky o integritě politiků a politického systému jako celku. Případný negativní vývoj kolem osoby bývalého premiéra může mít vážné dopady na důvěru veřejnosti v politický systém.

Nejen Babiš, ale také bývalí premiéři jako Stanislav Gross, Mirek Topolánek a Petr Nečas byli obviněni z různých protiprávních činností. Tato obvinění a skandály měly značný dopad na důvěru veřejnosti v politické instituce a všeobecné vnímání politiky jako cosi už z principu nečistého.

Nebezpečí lze vidět především v tom, že s rostoucí mocí přichází často i pocit jakési nedotknutelnosti. Politik může začít cítit, že je nad zákonem, a může začít jednat v osobním nebo korporátním zájmu, na úkor veřejnosti. Tento pocit nedotknutelnosti může vést k netransparentnímu jednání, zneužití moci, a dokonce i k protiprávním činům. Bez náležité kontroly a případného trestu může takové jednání vést k erozi právního státu a demokracie jako takové.

Proto je nezbytné mít nezávislý soudní systém. Nezávislý soud je klíčový pro ochranu právního státu a demokracie. Je to základní pilíř, který umožňuje řádné prošetřování a potrestání jakéhokoliv zneužití moci. Bez nezávislých soudů by mohli politici s vysokým postavením jednat beze strachu z případného trestu.

Soudy mají zásadní úlohu v ochraně veřejnosti před zneužitím moci. Mají za úkol zajistit, že politici jsou vždy odpovědní za své činy, a to bez ohledu na jejich politický vliv nebo postavení.

Politici a jejich touha po moci může mít značný dopad na jakoukoli společnost. Ať už se jedná o jednotlivce, nebo celý politický systém, moc a touha po ní mohou vést k neetickému a protiprávnímu chování.

Je nezbytné, aby hlavně média byla ostražitá a také, aby společnost požadovala transparentnost, odpovědnost a záruku právního státu bez ohledu na politické přesvědčení. Bez nich může být naše demokracie ohrožena. Proto je důležité mít nezávislý soudní systém, který může efektivně a spravedlivě řešit případy zneužití moci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz