Hlavní obsah
Cestování

Jezero Most: Příběh úspěšné rekultivace a přitažlivého rekreačního střediska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Skácel

Ponořte se do příběhu Jezera Most, krásného jezera, které se stalo symbolem úspěšné rekultivace a revitalizace oblasti postižené těžbou uhlí.

Článek

Nyní je toto kouzelné místo vyhledávaným rekreačním střediskem, kde se koná mnoho kulturních akcí a občanských aktivit. Pojďme se podívat na historii jezera a prozkoumat jeho okolí, které má tolik co nabídnout!

Jezero Most vzniklo na místě, kde se kdysi těžilo hnědé uhlí. Po ukončení těžby byla celá oblast opuštěná a zdevastovaná. Avšak v 90. letech 20. století se začalo s rekultivací území, která probíhala až do roku 2010. Výsledkem těchto snah je dnešní nádherné jezero, které dokázalo proměnit krajinu v živoucí oázu pro rekreaci, turistiku a kulturu.

Jezero Most láká návštěvníky z blízkého i vzdáleného okolí. Nabízí rozmanité možnosti pro rekreaci, od koupání a jachtingu až po pěší turistiku či cyklistiku. K dispozici je také několik pláží, které zaručují dokonalý relax v teplých letních dnech.

Jezero je častým dějištěm mnoha kulturních akcí a koncertů, které přitahují lidi z celého regionu. Navíc je zde dobře zajištěna občanská vybavenost, včetně kaváren, restaurací a nespočet dětských hřišť. Jediným drobným nedostatkem je omezený počet parkovacích míst, proto se doporučuje přijet na místo veřejnou dopravou nebo na kole.

Nedaleko jezera se nachází unikátní památka, přesunutý kostel Nanebevzetí paní Marie. Původně postavený ve 13. století, byl v roce 1975 přesunut na současné místo, aby unikl zničení v důsledku těžby uhlí.

Foto: Martin Skácel

U přesunutého kostela lze v těchto dnech spatřit labutí rodinku

Jezero Most je ideálním výchozím bodem pro výlety do okolí. Z jezera je úchvatný výhled na panorama Krušných hor, které představují skvělou příležitost pro pěší turistiku či cykloturistiku. Přímo nad městem Most se tyčí hrad Hněvín, historická pevnost s pestrými událostmi a legendami. Hrad je ideálním místem pro odpočinek a piknik, ze kterého můžete obdivovat krásný výhled na jezero i město.

Jezero Most je živoucím příkladem toho, jak lze úspěšně proměnit krajinu postiženou těžbou uhlí v malebné a prosperující rekreační středisko. S bohatou historií, kulturními akcemi, krásným okolím a moderní občanskou vybaveností je toto místo ideální destinací pro rodinnou dovolenou, romantický víkend či přátelské setkání.

Navštivte Jezero Most a užijte si nezapomenutelné chvíle v srdci této oživlé oázy!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz