Hlavní obsah
Cestování

Jízda po dálnici D1. Nekonečný příběh asfaltových útrap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStockPhoto (licence zakoupena)

Podívejme se na věčný boj s modernizací dálnice D1, tu nekonečnou cestu plnou změn a oprav. Spatříme někdy pomyslné světlo na konci tunelu?

Článek

Dálnice D1, ten oceán vzrušení, který plynule prochází středem naší malebné republiky, je jakýmsi permanentním výstavním šampiónem technických neschopností. Mnohým se může zdát, že je jen těžko představitelné, jestli šlo někdy projet po dálnici D1 bez jakéhokoli omezení. A tak stále marně čekáme na tu chvíli, kdy bude možné jet z Prahy do Brna bez toho, aniž byste s autem museli zajíždět na benzínovou pumpu, abyste si mohli koupit novou sadu nervů.

„Dobrá zpráva, milí občané,“ říkala předešlá vláda, „D1 je nyní modernizovaná.“

Myslím, že na výraz „moderní“ máme asi trochu odlišný pohled. Když se řekne moderní, myslím na vozy bez řidiče, na hyperloopy, na něco, co je někde mezi vědeckou fantastikou a dnešní realitou. Ale naše vláda si myslí, že moderní znamená „má stále ještě nějaký asfalt a některé části jsou teď výrazně hladší než před dvaceti lety.“

A tak buďme vlastně rádi, že se můžeme svést po dálnici D1, která je podle vyjádření politiků modernější než kdy dříve. Modernější v tom smyslu, že místo aby byla jednou dlouhou a přímou cestou, je to nyní něco jako úžasné bludiště plné značek, kuželů a přihlížejících dělníků, kteří nám mávají, když projíždíme kolem. Opravdu, je to skutečný pokrok.

Ale nebojte se, každý rok se opravují nové úseky! Vážně. To znamená, že každý rok máte nové a vzrušující úseky na prozkoumání a detailní prohlídku. No a po čase se některé z těchto „opravených“ úseků zase opravují, abychom měli pokud možno co nejlepší zážitek z jízdy po této dálnici. Je to jako nekonečná videohra, kde sice je cílem dojet na konec, ale musíme se při tom bát o ztrátu duševní rovnováhy.

Pokud se ptáte, jestli bude někdy možné projet se po D1 bez omezení, musím se zeptat já vás: Opravdu byste to chtěli? Vždyť by to bylo jako odstranit horskou dráhu z lunaparku. D1 je nyní tak vzrušující, tak plná neočekávaných překvapení, že by bylo škoda, kdybychom jí sebrali tento punc exkluzivity. Vždyť jízda po D1 je nevšední zážitek, který si přivezete domů. Je to příběh, který můžete vyprávět svým přátelům a rodině. Je to zážitek, který vás změní.

Takže, ať už bude D1 jakákoli, ať už bude moderní, nebo ne, jedno je jisté, nikdy neztratí svůj charakter. Je to ikona českých silnic, je to výzva, kterou musíme přijmout. Ať už je to z frustrace, nebo z lásky k dobrodružství. Jízda po D1 nás nikdy nenechá chladnými. A za to jí musíme být vděční.

Zdroj: ČT24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz