Hlavní obsah
Aktuální dění

Jsou stíhačky F-35 pro Česko tou správnou a nutnou volbou? 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sjoerd Hilckmann - Creative Commons (CC0 1.0 Universal)

Rozhodnutí o nákupu stíhaček F-35 pro českou armádu za miliardy korun může být citelným rozpočtovým břemenem. Nebudou tyto peníze chybět jinde?

Článek

Slovo dalo slovo, a vládní politici pětikoalice se vrhli na plnění dalšího předvolebního slibu, u kterého bychom měli určitě zpozornět. Zvlášť, když se jedná o nákup stíhaček, které někteří považují jen za hračky pro velké kluky. No a z jejich pohledu se může zdát, že jde jen o to mít lepší a modernější letadla, než mají ti druzí.

Tento pohled vyvrací také premiér Petr Fiala tvrzením, že nám stíhačky F-35 přinesou nejen větší bezpečnost, ale také posílí naše pozice v rámci Severoatlantické aliance. Zároveň tím ukážeme svým spojencům, že nám na společné obraně skutečně záleží. To zní sice hezky, ale nešlo by to přece jen méně okázale?

Je pravda, že technologický pokrok letí vpřed neuvěřitelným tempem, ale proč pro naši malou zemi pořizovat hned letouny páté generace? Neubráním se přirovnání, jako když si kupujete nový iPhone, který má krásné nové ikony, ale stále marnou baterii. Omlouvám se, že porovnávám naši armádu s mobilním telefonem, ale princip zůstává stejný. Prostě chceme mít to nejmodernější, ať to stojí, co to stojí.

A co to stojí v tomto případě? No, zhruba 150 miliard korun. To je takový nepatrný drobek ze státního rozpočtu, že? A to je jen částka za samotný nákup. Naše nové stíhačky F-35 budou hotové v roce 2029. Znamená to, že se v nich naši piloti proletí až za dlouhých šest let. Mezitím budou trénovat na simulátorech. Ale teprve až v roce 2031 se dočkáme první várky stíhaček a kompletní dodávku by naše letectvo mělo obdržet v roce 2035. Není to však příliš dlouhá doba ve chvíli, kdy nám za kopcem zuří válka?

Je samozřejmé, že armáda musí plánovat dopředu. Podle ministryně obrany Petry Černochové musíme být připraveni na všechno, co nás může potkat, dokonce i na invazi z vesmíru. Ale i tak se musím ptát: Nešlo by to přece jen rychleji a efektivněji?

Každopádně nejde jen o samotnou pořizovací cenu. Bude zapotřebí vycvičit piloty, upravit letiště, modernizovat infrastrukturu. To vše bude stát další peníze. A to už nemluvíme o provozních nákladech, které budou činit další miliardy korun.

Ale vraťme se k otázce, proč právě F-35? Proč ne něco levnějšího, třeba stíhačky JAS-39 Gripen? Podle některých expertů jsou tyto letouny „jen“ čtyřapůlté generace, ale F-35 jsou zase označovány jako pátá generace. Zní to jako rozdíl mezi starým a novým iPhone, jak jsem už zmínil. Otázkou ale zůstává, zda potřebujeme vůbec takovou pátou generaci. Protože i kapitán Maverick v podání Toma Cruise ve filmu Top Gun tvrdil, že nezáleží na letadle, ale na schopnostech samotného pilota.

A co se týče spojenectví s NATO, nejsme už náhodou dost dlouho součástí aliance? Nemáme už povinnost bránit své spojence, a oni nás? Nikde se přece nepíše, že je nutné vlastnit pro společnou obranu nejmodernější letectvo. Potřebujeme tyto nové stíhačky, abychom spojencům ukázali, že to myslíme vážně? Možná bychom měli raději začít tím, že budeme dodržovat své závazky, které už máme, a nebudeme se nutně snažit zaujmout ještě víc.

Je důležité držet krok s dobou. Moderní obranu v aktuální bezpečnostní situaci potřebujeme. Ale nemůžeme se zcela spoléhat jen na technologie. Nakonec to stejně budou naši vojáci, kteří budou bojovat, ne stroje. A ti vojáci potřebují hlavně dostatek podpory, kvalitní výcvik a odpovídající vybavení.

Nákup stíhaček F-35 je důležitým rozhodnutím pro budoucnost naší armády a bezpečnosti země. Ale neměli bychom ho brát na lehkou váhu. Peníze, které vyčleníme, mohou chybět jinde, třeba ve zdravotnictví nebo vzdělání. A také bychom neměli zapomínat, že technologie sice hraje roli, ale největší hodnotu má lidský faktor. Naši vojáci jsou ti, kteří nesou naše hodnoty a naši obranu na svých bedrech.

Takže ano, stíhačky F-35 jsou moderními hračkami pro velké kluky, ale měli bychom si dávat pozor, abychom je nekoupili jen proto, že jsou nejnovější a nejdražší na trhu. Měli bychom si uvědomit, že to, co je důležité, je nejen to, co máme, ale také to, jak s tím umíme pracovat a zda chrání naše zájmy a hodnoty.

Ať už se rozhodne, že F-35 jsou ta pravá volba, nebo že bychom měli zvážit i jiné možnosti, jedna věc je jistá: nákup stíhaček by neměl být jen politickým tahem, ale měl by sloužit skutečné obraně naší země a našim občanům. A to by mělo být vždy na prvním místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz