Hlavní obsah
Aktuální dění

Kalousek doporučuje vládě přistoupit k radikálním škrtům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY 2.0)

Škrty, které provádí vládní kabinet Petra Fialy, jsou nedostatečné a je potřeba začít brzdit. Hrozí totiž, že si v budoucnu bude muset Česko půjčovat i na povinné výdaje.

Článek

V pořadu 360´ na CNN Prima News se Miroslav Kalousek setkal také s bývalým premiérem Vladimírem Špidlou. Společně se shodli na tom, že vládní škrty jsou nedostatečné i přes skutečnost, že příjmová strana státního rozpočtu stoupá, ale zároveň s ním neúměrně rychle rostou i povinné výdaje.

V příjmové stránce rozpočtu poukázal Vladimír Špidla na dva problémy. Prvním jsou lidé v exekuci, kterých je více než 800 tisíc, kteří se kvůli tomu nacházejí v šedé ekonomice a ve druhém upozornil na tzv. daň z luxusu, kdy vysoce příjmová skupina obyvatel odvádí do státního rozpočtu velmi nízké částky. Poukázal také na to, že dnes je možné si nákup luxusního auta odepsat ve firemních nákladech.

Miroslav Kalousek připomněl vládě, že má obrovskou výhodu v tom, že nečelí žádné velké krizi, kterou musel řešit v době svého působení na ministerstvu financí. Sám tehdejší situaci označil za krizi důvěry. Podle jeho slov dnes není Česko ani tak v krizi jako v inflaci, což jsou dvě absolutně odlišná prostředí.

Podobnost v obou situacích se nachází v tom, že je potřeba konsolidovat veřejné finance. Kabinetu Petra Fialy doporučuje vyhnout se „tupým“ škrtům a začít opravdu s razantními škrty, protože situace není vůbec dobrá.

Vládní výdaje, pokud by se ke škrtům vláda odhodlala, by minimálně na dva roky doporučil zastropovat s tím, že minimálně dva roky tyto výdaje nesmí růst. Zároveň s tím je nutné hledat cesty ke zvýšení příjmové stránky rozpočtu. Jako příklad uvedl návrat k superhrubé mzdě a souhlasil také s Vladimírem Špidlou v předložených návrzích.

Upozornil, že Fialův kabinet není dostatečně silný na vytvoření komplexní daňové reformy, a v tom případě je nejjednodušší variantou navýšení daně z příjmů z 15 % na 19 %.

Za jednoho z původců aktuálních problémů označil chybějících 100 mld. korun z roku 2020, které kabinet Andreje Babiše přesunul z vládní rezervy vybraným kapitolám. Podle Kalouska jsou to právě ty peníze, které teď chybí a musí se tam vrátit.

Podle ekonoma Vladimíra Bezděka je jasné, že je potřeba státní finance restrukturalizovat jak na příjmové, tak na výdajové stránce, a je jasné, že daňová reforma, pokud se k ní vláda odhodlá, bude samozřejmě bolet. Podle jeho vyjádření je však toto řešení nevyhnutelné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz