Hlavní obsah
Aktuální dění

Kalousek se ostře opřel do Fialovy vlády kvůli valorizaci důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY 2.0)

Tomu se nelíbí hlavně politický alibismus, který nakonec vedl k dohadům ve sněmovně ohledně snížení červnové valorizace a kterou následně posvětil také prezident.

Článek

Petr Pavel byl krátce po uvedení do svého úřadu postaven před nelehký úkol. Zákon, který snižuje zákonnou valorizaci důchodů i přes nátlak opozice, nakonec podepíše. Upozornil při tom na fakt, že není v jeho pravomocech rozhodnout o tom, zda postup sněmovny byl, či nebyl protiústavní, ačkoli o tom má své pochybnosti. Ty ho vedou nakonec i k tomu, že pokud stížnost k ústavnímu soudu nepodají opoziční strany, je připraven takový krok učinit on sám.

Hnutí SPD je připraveno podat stížnost k Ústavnímu soudu společně s hnutím ANO. Podle Tomia Okamury jsou na tom předběžně domluveni. Toto tvrzení ovšem dementoval stínový ministr práce Aleš Juchelka (ANO), který České televizi potvrdil, že jeho strana jedná sama za sebe nezávisle na jiné opoziční straně a o společném kroku z hnutím SPD nikdo nejedná.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek považuje rozhodnutí prezidenta za rozumné, když se při svém rozhodování držel v rámci svých kompetencí a nechává rozhodnutí o ústavnosti zákona na jediné možné autoritě, která je oprávněná o tom rozhodnout. Podle jeho slov je potřeba pamatovat na to, že oproti Zemanovi se Petr Pavel nepokládá za neomylného a přistoupil k problematice velmi moudře.

Sám prezident poukázal na to, že pokud by se zákon rozhodl vetovat, překročil by tím své pravomoci, jelikož by z veta, které mu přísluší dle Ústavy, učinil veto absolutní. Zákon by se v případě prezidentského veta totiž vracel do sněmovny a ta by neměla dostatek času na jeho přehlasování a uvedení zákona do praxe.

Kalousek dále v pořadu Události, komentáře poukázal na to, že do doby, než rozhodne ústavní soud, zde vzniká riziko obrovské blamáže, ke které by nemuselo dojít, pokud by se vláda chovala zodpovědně. Ta i přes doporučení jednotlivých vládních expertů jednotlivé valorizace neřešila a slepě doufala, že to nějakým způsobem státní rozpočet zvládne.

Nejčastějším argumentem představitelů vlády, kterým se snaží omluvit svou neaktivitu ve směru k červnové valorizaci, je to, že nikdo nepřepokládal tak vysoký nárůst meziměsíční inflace. Ministr financí sice počítal s výdajem na mimořádnou valorizaci kolem 20 mld. korun, ale potřebné prostředky do rozpočtu nezahrnul.

Tento argument Kalousek dlouhodobě nepřijímá a považuje ho za nepravdivý. Hlavním důvodem, proč kroky vlády nelze ospravedlnit, je prostý fakt, že na mimořádnou valorizaci ministerstvo financí nevyčlenilo ze svého rozpočtu vůbec nic, ačkoli už od listopadu 2022 bylo jasné, že k mimořádné valorizaci dojde.

Zde vidí i velké pochybení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, který údajně počítal s valorizací důchodů, ale do své kapitoly tento předpokládaný výdaj nezahrnul. Předpokládaná výše valorizace v té době činila zhruba 18 mld korun.

Pokud by naopak rozpočet vycházel z predikcí a potřebnou částku pro mimořádnou valorizaci by vláda do rozpočtu zanesla, bylo by omluvitelné, že nikdo nepředpokládal tak vysokou inflaci a je potřeba vyčlenit mimořádně dalších 17 miliard.

Jenže se tak nestalo a takové jednání vlády Petra Fialy považuje Kalousek za hrubý faul, protože nepracovala rozpočtově správně a nyní jen hledá výmluvy, jak z této blamáže vybruslit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz