Hlavní obsah
Aktuální dění

Kalousek žádá premiéra Fialu: Nedělejte z lidí hlupáky!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY 2.0)

Kontroverze vyvstala po premiérově tweetu, ve kterém chválí úspěch vlády při zastavení růstu cen. Avšak bývalý ministr financí přispěchal s reakcí, že 15% inflaci nelze považovat za úspěch.

Článek

Nedávný tweet premiéra Petra Fialy vyvolal rozporuplné reakce v politických kruzích, když poukázal na snížení růstu cen a označil to za úspěch své vlády. Nicméně, bývalý ministr financí, který je známý svými ekonomickými znalostmi, rychle oponoval, že inflace na úrovni 15 % nelze brát jako úspěch.

Zatímco premiér Fiala se chlubí úspěchy své vlády při zastavení růstu cen, Kalousek ostře oponuje a zároveň kritizuje vládní představitele za jejich postoj k občanům.

„Ne, prosím, ne…Máme Vás rádi, ale nedělejte z nás blbce. To nám asi vadí nejvíc ze všeho. 15% inflaci nemůžete prodávat jako úspěch. A už vůbec nemůžete tvrdit, že na relativním poklesu má zásluhu vláda. My nejsme voliči Burešovi. My ještě dokážeme přemýšlet.“

Poukazuje totiž na jednu neoddiskutovatelnou skutečnost, že pokles inflace z únorových 16,7 procent na 15 procent v březnu je způsoben vyšší srovnávací základnou z loňského roku. Tato vyšší základna bude také příčinou dalšího poklesu inflace v následujících měsících.

Podle ekonomů není přílišný optimismus na místě. U většiny položek spotřebního koše totiž inflační tlak nepolevuje. K silnému růstu cen se navíc vrátily oděvy a obuv a také stravování a ubytování.

Nadále se potýkáme s vysokými cenami základních potravin, jako jsou ovoce, zelenina, mléčné výrobky a maso. Například sezónní ovoce a zelenina, které by měly být v tuto dobu roku dostupné za nižší ceny, jsou stále drahé, což omezuje dostupnost těchto základních potravin pro některé spotřebitele.

Tím je ovlivněna nejen jejich kvalita stravování, ale také finanční stabilita rodin, zejména těch s nižšími příjmy.

K úpravě úrokových sazeb pravděpodobně nesáhne ani Česká národní banka.

Inflace odeznívá, ale relativně pomalu, a proto jsou zatím jakékoliv debaty o poklesu sazeb mimo hru. Předpokládáme zatím i nadále, že centrální banka poprvé sníží úrokové sazby nejdříve ve čtvrtém čtvrtletí 2023,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš pro web fxstreet.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz