Hlavní obsah
Aktuální dění

Kalousek zpochybňuje vládní kroky v otázce DPH. Geniální strategie, nebo pouhý amatérismus?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY 2.0)

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek bedlivě sleduje vládní opatření, jejichž cílem je stabilizovat veřejné finance. Avšak nedávno zveřejněný plán na změnu sazeb DPH se setkal s jeho nelítostnou kritikou.

Článek

Ministerstvo financí představilo reformu daně z přidané hodnoty, která by měla nahradit současné tři sazby pouze dvěma. Základní sazba by činila 21 % a snížená sazba pak 14 %. V důsledku toho by se mnohé služby, jako například kadeřnictví či opravny obuvi, přesunuly do vyšší sazby.

Tato změna by však pro běžné domácnosti přinesla nepříjemnou zprávu. Po covidovém období a dalším tlaku na peněženky způsobeném vysokou inflací by totiž náklady na bydlení opět vzrostly. Do vyšší sazby DPH by nově spadalo i vodné a stočné.

Mírné zvýšení cen by také nevyhnutelně postihlo další často využívané služby. Do nově navrhované 14 % sazby by se přesunuly léky, veřejná doprava nebo stravovací služby.

Na druhou stranu by mohlo dojít k mírnému zlepšení cen u potravin a nealkoholických nápojů nebo zdravotnických pomůcek. Po přesunu do nižší sazby by ovšem rozdíl činil pouhý jeden procentní bod, který by se do cen pravděpodobně ani nepromítnul.

Miroslav Kalousek se ptá, jak může současná vláda usilovat o protiinflační politiku, když kombinuje neschopnost provést razantní škrty se zvyšováním mandatorních výdajů a počtu státních zaměstnanců.

Zvýšení DPH považuje za spíše proinflační krok. Přesun plánovaných položek do vyšší sazby DPH by mohl inflaci zvýšit v průměru o jeden procentní bod, což potvrdili i analytici pro server Eurozprávy.cz.

S ostrou kritikou se přidala i stínová ministryně financí Alena Schillerová, která varovala, že pokud by takový návrh prošel sněmovnou, Česko by se stalo ostrovem s nejvyšší daňovou zátěží a takový krok by rozhodně nepřispěl k prosperitě.

Ministr financí Zbyněk Stanjura se později pokusil uklidnit emoce, které zveřejněné zprávy o změně DPH vyvolaly, označil je pouze za návrh, který rozhodně není konečný. Avšak pokud ministr financí rozešle takový materiál koaličním partnerům k jednání, nelze jej chápat jinak než jako vážně míněný návrh ze strany ODS.

Stanjura obvinil média ze zbytečného humbuku. Toto tvrzení je však těžko uvěřitelné a společnost tak uvrhuje do nejistoty a ještě většího chaosu, než v jakém se nyní nachází.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz