Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo seje vítr, sklidí bouři a platí to i pro hnutí ANO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: depositphotos.com (licence zakoupena)

Koalice Spolu konečně pochopila, že jestli chce být úspěšná, je třeba opozičnímu ANO oplácet stejnou mincí. Ale že to trvalo.

Článek

Hnutí ANO se bouří. Trnem v oku je jim aktuální antikampaň ze strany vládní koalice. Zcela logicky jim to není úplně po chuti a podle předpokladu se proti takto vedené kampani ohradili jak Andrej Babiš, tak také ostatní špičky nejsilnější opoziční strany. Ale jak je možné, že jim styl kampaně, který rádi sami využívají, není po chuti?

Není to zase tak dlouho, co Českou republiku zaplavila kampaň vedená prezidentským kandidátem Andrejem Babišem, který měl vykreslit lídra hnutí ANO jako mírotvůrce a jeho protikandidáta Petra Pavla jako válečného štváče. Kampaň sice nepřinesla Babišovi očekávané vítězství v prezidentských volbách, ale že se jednalo o kampaň na hraně politické i společenské etikety, o tom není pochyb.

Nyní to vypadá, že markeťáci vládní koalice konečně pochopili, že když je proti vládě vedená silně negativní kampaň, není možné jen nečinně přihlížet. Naopak je třeba vyrazit do silného protiútoku a vrátit soupeři úder, který musí bolet. Dle reakcí ze strany hnutí ANO se to evidentně povedlo.

Ti poukazují na to, že zneužívání války na Ukrajině v jakékoli kampani je hanebné. Ale není to naopak hnutí ANO, které samotnou válku využívá, kdykoli je to možné? Je to hanebné, na tom se jistě shodneme, ale je to hanebné úplně stejně na obě strany. Nelze za hanebné považovat pouze jednání druhé strany a své politické přešlapy účelově přehlížet.

Není možné se na sociálních sítích ohrazovat proti vojenské podpoře Ukrajiny, prohlašovat, že premiér Petr Fiala je ukrajinským premiérem a ne českým, nebo že česká muniční iniciativa je zbytečná. Ve všech případech jde o silný a nebezpečný narativ, který jde proti zájmům České republiky a je zcela na místě, že se proti tomu druhá strana ohradí.

Nejsem zastáncem podobně vedených kampaní, za kterými vidím pouze snahu o dehonestaci oponenta, ale na druhou stranu zcela rozumím tomu, že když někdo proti mně takovou kampaň používá, je třeba oplácet podobně nebo stejně. A poslední dny ukázaly, že s hnutím ANO nejde mluvit jinak než jejich vlastním jazykem.

Je to jazyk, kterému velmi dobře rozumějí, ačkoli jim samotným není zrovna po chuti. Jenže právě v jejich případě platí zcela bez diskuse použité přísloví, kdo seje vítr, sklidí bouři. A je to v pořádku.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz