Hlavní obsah
Aktuální dění

Když je politik mocnější než šéfredaktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStockImages (licence zakoupena)

Jaký může být skutečný vliv politiků na média? Ponořme se do hlubin nestrannosti médií, zákona omezujícího politické vlastnictví a jejich významu pro naši demokracii.

Článek

Demokracie je závislá na svobodném a nestranném tisku.

Toto tvrzení není vlastně nic nového. Toto pravidlo bylo základním principem liberálních demokracií od jejich počátku. Média v tomto případě slouží jako most mezi vládou a občany, přinášejí důležité informace a poskytují platformu pro diskusi a debatu. Nestrannost médií je klíčová, protože by měla občanům umožnit přístup k pravdivým a nestranným informacím, které jim dovolí vytvořit si informovaný názor a účastnit se přímo demokratických procesů.

Jedním z hlavních a nebezpečných způsobů, jak se mohou média stát zkreslenými, je jejich ovládnutí politiky. Když politici vlastní média, existuje značné riziko, že budou zneužita k podpoře jejich politických cílů, což může vést k narušení demokratických procesů. Tento problém je dnes stále aktuálnější, kdy se politické a ekonomické mocenské struktury stále více proplétají.

Příkladem může být situace právě u nás, kde byl zákon, omezující vlastnictví médií politiky, i přes nevoli opozičních stran, schválen.

Tento zákon byl částečně reakcí na kontroverzi kolem bývalého premiéra Andreje Babiše, který vlastnil několik klíčových mediálních domů. Někteří kritici tvrdili, že Babišova média záměrně zkreslovala své zpravodajství, což potenciálně ovlivňovalo veřejné mínění a výsledky voleb.

Přestože by se mohlo zdát, že tento zákon je cílen specificky na Babiše, má širší důsledky. Tím, že omezuje schopnost politiků vlastnit média, snižuje riziko zkreslení mediální krajiny a pomáhá zajišťovat, že informace poskytnuté veřejnosti jsou nestranné a pravdivé.

Nicméně, omezení vlastnictví médií politiky je jen jednou částí řešení. Stejně tak, jako že mohou být média vlastněna politiky, mohou být také ovlivněna dalšími faktory, jako jsou komerční zájmy, tlak ze strany sponzorů nebo osobní předsudky novinářů. I zde je nutno pamatovat na jistou míru nebezpečí. Proto je důležité, aby byly navrženy další strategie pro podporu nestrannosti médií.

Jednou z těchto strategií může být zvýšení transparentnosti médií. Média by měla být otevřená k informacím o svých vlastnických strukturách, zdrojích financování a redakční politice. Druhou strategií budiž posilování mediální gramotnosti občanů. Ti by měli být schopni kriticky hodnotit informace, které jim média poskytují a porozumět jim. Je ovšem třeba mít na paměti, že je velmi nebezpečné, když je zpravodajství ovlivněno různými zájmy.

Zachování nestrannosti médií je nezbytné pro zdravou demokracii. Nestranná média informují občany a podporují svobodnou diskusi. Je tedy nutné přijmout další opatření, která zajistí, že naše média zůstanou nestranná a budou sloužit jako bdělí strážci naší demokracie.

Zdroj: Novinky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz