Hlavní obsah
Aktuální dění

Kim Čong-Un měl přehlídku. Jak silná je ve skutečnosti jeho armáda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: KCNA

Zraky světa se tento týden upřely na vojenskou přehlídku v Severní Koreji, při níž Kimova armáda předvedla mezikontinentální střely a další vojenskou techniku.

Článek

Vojenské schopnosti izolované země jsou pouze odhadovány. Jisté je, že disponuje takovým množství potřebného materiálu k výrobě stovky jaderných zbraní. V poslední době také úspěšně otestovala rakety, které jsou schopné zasáhnout území Spojených států. Severokorejský vůdce se dokonce nechal slyšet, že by část své armády poslal na pomoc svému příteli Vladimiru Putinovi.

Obrovský lidský potenciál a mohutné investice do armády

Severní Korea má čtvrtou největší armádu na světě s 1,2 milióny vojáků (5% populace). Dalších šest set tisíc je v aktivních zálohách. Nesmíme zapomínat, že podle článku 86 severokorejské ústavy je národní obrana nejvyšší povinností a ctí občanů a v případě napadení můžou být okamžitě bojeschopní muži a ženy povoláni do armády.

Komunistická země sice patří mezi nejchudší země světa, ale na zbrojení vynakládá téměř čtvrtinu svého HDP, což v regionu vyvolává značné napětí.

Jak silný je arzenál jaderných zbraní se může svět pouze domnívat. Podle amerických zpravodajů má Korea dostatek štěpného materiálu pro více jak sto jaderných zbraní a do roku 2027 se předpokládá jeho navýšení na dvě stě.

Jaderný arzenál se rychle rozrůstá

Do této chvíle bylo zaznamenáno šest jaderných testů. Každým testem narůstá síla jaderné exploze. První atomová bomba na bázi plutonia měla sílu dvou kilotun TNT. Poslední se blížila k hodnotě 200 kilotun. Jen pro srovnání, jaderná bomba svržená na Hirošimu měla sílu 16 kilotun.

Kimův režim otestoval také nespočet balistických raket, které jsou schopné nést jaderné hlavice. Jedná se o rakety krátkého, středního i dlouhého doletu. Podle analytiků má raketa Hwasong-15 potencionální dolet 13 000 km. Nadále se vedou diskuze, zda je raketa schopná nést jadernou hlavici a zda je schopná návratu na domovskou stanici.

K zastavení testování došlo jen na chvíli v roce 2017, kdy to vypadalo, že by se vztahy s USA mohly dostat do fáze vyjednávání. Ta ovšem ztroskotala po osobní schůzce severokorejského vůdce s Donaldem Trumpem ve vietnamské Hanoji. Krátce na to provedl Pchjongjang podvodní test odpálení balistické střely.

Od té doby Severní Korea odhalila několik nových balistických raket. Ta nejnovější s označením Hwasong-17, u které se Kim Čong-un ukázal také se svou dcerou, má mít odhadovaný dosah 15 000 km.

Jedinou velkou neznámou pro vojenské analytiky je přesnost představených raket. Analytici se shodují, že střely jsou velmi nepřesné, jelikož se spoléhají na zastaralé naváděcí systémy ještě z dob Sovětského svazu. Odborníci ovšem upozorňují, že z Číny jsou již dováženy přesnější systémy, které používají k navádění GPS.

Jaderný program Severní Koreje je sice postaven převážně na domácích podmínkách, ale nelze opomenout, že významným podporovatelem komunistického režimu je hlavně Rusko a dříve třeba i Pákistán. Obě země spolupracovaly společně na výrobě balistických střel během konfliktu Íránu a Iráku.

Biolologické a chemické zbraně

Vojenští analytici předpokládají, že Kimův režim disponuje také arzenálem chemických zbraní. Odhady mluví o 2 500 až 5 000 tunách látek jako jsou fosgen nebo sarin.

Ačkoli se země zavázala v roce 1987 k úmluvě zakazující výrobu, vývoj a hromadění biologických zbraní, má Korea schopnost ve svých laboratořích vyprodukovat patogeny antraxu nebo neštovic.

Mezinárodní institut pro strategická studia uvedl, že severokorejská armáda má k dispozici 550 bojových letadel, 290 vrtulníků, 70 ponorek, 4 000 tanků a více než 5 500 raketometů.

Velmi úspěšný kybernetický program díky Číně

Kybernetický program Severní Koreje považují experti za největší hrozbu pro světovou bezpečnost, ještě větší než ten vojenský. Během posledních let jejich schopnosti výrazně pokročily a hackeři používají čím dál více sofistikovanější systémy.

Severokorejští hackeři se nejčastěji zaměřují na vládní, mediální, bankovní a soukromé instituce po celém světě. Většina z nich je školena ve špičkových vědeckých školách v Číně.

Za nejznámější počin, kdy severokorejští hackeři prokázali své schopnosti, se považují kybernetické útoky na jihokorejské banky a média. Útok ramsonwaru Wannacry 2.0 ohrozil letecké a železniční sítě na celém území Spojených států.

Kybernetický aparát Pchjongjangu využívá své schopnosti také ke kybernetickým krádežím jako hlavní zdroj příjmu Kimova režimu. Od roku 2019 dokázali severokorejští hackeři nakrást bezmála 442 miliard korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz