Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kolik ještě budeme platit za neschopnost politiků spravovat státní rozpočet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Nechápu, proč si politici České republiky dělají z práce se státním rozpočtem takovou vědu.

Článek

Vždyť to není nic složitého. Jde jen o to, rozdělit peníze tak, aby na konci roku nevznikl deficit. Ale jak se zdá, tohle pro naše zákonodárce představuje nesplnitelný úkol.

Kdybychom se na chvíli podívali na státní rozpočet, zjistili bychom, že je to obrovská hromada peněz, kterou si politici mohou dělit podle svého uvážení. Bohužel, jejich uvážení se zpravidla odvíjí od toho, co jim v daném okamžiku přijde vhod.

Například, když se některému politikovi zachce vybudovat nějakou tu novou a životně důležitou silnici ve své obci, tak si prostě vezme z rozpočtu tolik peněz, kolik potřebuje. A když už na to nezbude, tak si prostě půjčí. Jak se ale později ukáže, ona ta stavba je naprosto zbytečná a financování neefektivní. Ale to už je jedno. Politik už si své peníze vzal a je mu to úplně jedno, co se s nimi stane.

A co teprve ty neustálé korupční skandály, které se v naší zemi objevují téměř každý den. To také stojí státní kasu nemalé peníze. Jenomže tyto peníze nejsou určeny pro podnikání nebo investice do infrastruktury, ale pro soukromé účely.

Problém je v tom, že naši politici se chovají jako malé děti, které si neumí poradit s velkou hračkou. Ale státní rozpočet není žádná hračka. Je to nástroj, který by měl sloužit k tomu, aby se zlepšila kvalita života v naší zemi. A aby to fungovalo, je potřeba, aby politici byli schopni přemýšlet dlouhodobě a měli jasnou vizi.

Bohužel, v naší zemi se v poslední době setkáváme spíše s krátkodobými plány a rychlými řešeními. A to je právě to, co nás dostává do dluhů a neschopnosti plnit závazky.

Kdybychom měli politiky, kteří by měli vizi a schopnost plánovat dlouhodobě, nemuseli bychom se bát o budoucnost naší země. Ale bohužel, dnes je politika spíše o tom, jak získat co nejvíce hlasů a jak si zajistit co největší podporu.

A když se podíváme na současnou situaci, je jasné, že politici selhali. Dluhy se každým rokem zvyšují a státní rozpočet se neustále přepočítává. Ale není to jen o politikách. I my, jako voliči, máme svůj díl viny. Vždyť jsme si je sami zvolili.

Možná bychom se měli konečně poučit a začít volit politiky, kteří mají jasnou vizi a dokážou plánovat dlouhodobě. Nebo bychom mohli přijmout jiný způsob, jakým se státní rozpočet připravuje, a zabezpečit, aby byl transparentní a spravedlivý. Ale pokud budeme nadávat na politiky a nic nedělat, nic se nezmění.

Takže, páni politici, nejste malé dítě a státní rozpočet není hračka. Je to nástroj, který má sloužit ke zlepšení života v naší zemi. Tak ho prosím používejte správně a neztrácejte se v krátkodobých plánech a snaze získat co nejvíce hlasů. Protože pokud nezměníme svůj přístup, budeme se stále potápět do větších dluhů a nedostatku peněz. A to si přece nikdo z nás nepřeje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz